27 Οκτ 2007

Πίστευε και μη, ερεύνα!

Σχετικά με το προηγούμενο post, έλαβα ένα e-mail από μια φίλη, η οποία θα απαντούσε με public comment αν δεν μπερδευόταν με τη διαδικασία του blogspot. (είναι απλό.. πατάς το link στο τέλος του κειμένου που λέει "σχόλια" και στη νέα σελίδα με τα σχόλια που ανοίγει, γράφεις κάτω από εκεί που λέει "Leave your comment")

Αφαιρώντας τα σημεία που φανερώνουν προσωπικά δεδομένα (είναι τα σημεία με (...)), το e-mail είναι το εξής:

"(...)Δεν ξέρω ποιο ακριβώς το πρόβλημά σου με την πίστη γενικά σε οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, όμως αν κάποιοι το επιλέγουν είναι σαφώς δικαίωμά τους. Εγώ δεν θα σου πω κακώς κάνεις και έχεις αυτη την τακτική ως προς την σκέψη σου (εξάλλου μου αρέσουν οι άνθρωποι με τους οποίους βρίσκομαι στα άκρα σε βασικές αρχές για εμένα), εσύ όμως γιατί ειρωνεύεσαι όλους εκείνους που επιθυμούν να το κάνουν; Όπως εσύ έτσι κι εκείνοι έχουν το δικαίωμα της επιλογής .
Εγώ Θέμη έκανα επί (...) χρόνια μάθημα στην ενοριακή μου εστία (κατηχητικό το λένε οι οργανωσιακοί (...)). (...)με θυμάμαι να πηγαίνω με κοντές φούστες (όχι υπερβολικά κοντές γιατί δεν μου ταιριάζουν κιόλας) και παντελόνια, με κόκινα παπούτσια και όπως εγώ την έβρισκα ενδυματολογικώς. Με θυμάμαι να λέω στα παιδιά μην βιαστείτε να μεγαλώσετε, θα έρθει η ηλικία που θα βάφεστε, θα βγαίνετε έξω και θα έχετε σχέσεις με αγόρια όμως μην βιαστείτε να διώξετε το παιδί από πάνω σας (μιλούσα από πείρα) γιατί ποτε ξανά δεν θα το αποκτήσετε. Με θυμάμαι να τους μιλάω και για έκτρωση ακόμη, για κάθε τι που είχε σχέση με τον πραγματικό κόσμο και τα προβλήματά του. Πριν λίγο καιρό έμαθα πως η δική μου κατηχήτρια (καταπληκτική γυναίκα) μην αντέχοντας τις στρίγγλες της οργάνωσης στην οποία ανήκε, (...).
Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει μαύρο και άσπρο σε θέματα πίστης. Δεν υπάρχει μαύρο και άσπρο γενικά στη ζωή μας. Ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά και πράττει ανάλογα. Κακώς μπερδεύεις την πίστη με την επίσημη ιεραρχία. Κακώς μπερδεύεις το προσωπικό με το γενικό. Κακώς επιλέγεις να παραθέτεις αποκλειστικά και μόνο τα όποια αρνητικά της Ορθοδοξίας γιατί δηλώνεις προσωπικό κόλλημα άρα εμπάθεια. Δεν κάνεις το ίδιο με κάποια άλλη θρησκεία κι αναρωτιέμαι γιατί. Δεν αναφέρεσαι στα καλώς κείμενα της Ορθοδοξίας και ξέρεις πως υπάρχουν και είναι ίσως περισσότερα από τα κακώς. Ίσως δεν το κάνεις επειδή δεν ασχολήθηκες σε βάθος (άρα δεν βλέπεις το θέμα αμερόληπτα) και ίσως δεν το κάνεις επειδή φοβάσαι μην τελικά κάπου μέσα σε αυτην βρεις κάτι που πραγματικά να σε ενδιαφέρει. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είσαι τόσο άθρησκος όσο θέλεις να δηλώνεις. Υπάρχει κάτι στο οποίο πιστεύεις και το οποίο σε στήριξε στις δύσκολες στιγμές σου. Δεν ξέρω αν αυτό στη γλώσσα σου λέγεται Θεός, μάνα, φίλη, πτυχίο, όνειρα όμως σίγουρα υπάρχει κάτι το οποίο αγαπάς πολύ και πιστεύεις σε αυτό. Η πίστη εξάλλου είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, ένα λιμάνι για τις φουρτούνες του, ένα σημείο αναφοράς.
Προσωπικά και πάλι Θέμη, πιστεύω πως είσαι ένας άνθρωπος ο οποίος αναζητάει με πείσμα την ευτυχία του -άρα και την ολοκλήρωσή του- μόνο που κλείνει πόρτες σε κάτι που δεν έχει δοκιμάσει. Για ανοιχτόμυαλος (το πιστεύω πως είσαι) σκέφτεσαι πολύ στενά.
Φιλικά,
μια ανεμώνη "



Αγαπητή ανεμώνη :-),

Δέχομαι πολλά από αυτά που λες και στο post μου προσπάθησα να μην είμαι επιθετικός με τη θρησκεία του Χριστιανισμού, την οποία σέβομαι (όπως όλες τις θρησκείες) και τη θεωρώ την καλύτερη από αυτές που ξέρω και επαναστατική για την εποχή που δημιουργήθηκε (πριν 2000 χρόνια!!). Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη θρησκεία, αλλά όπως πολύ καλά πρόσεξες, αυτό που με ενοχλεί είναι η ιεραρχία, οι εκπρόσωποι του Χριστιανισμού, αυτοί που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να "υπηρετούν το λόγο του Θεού".

Αυτό που με εκνευρίζει σε όλους τους τομείς της "κοινωνικής μας ζωής", είναι η υποκρισία! Και η υποκρισία υπάρχει παντού στην κοινωνία μας. Η εκκλησία αποτελείται και αυτή από ανθρώπους με αδυναμίες και πάθη και δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ίσα ίσα, που επειδή υπάρχουν άνθρωποι που το "επάγγελμά" τους είναι να κηρύττουν "το λόγο του Θεού", είμαι ιδιαίτερα αυστηρός και προκαλούμαι όταν διαπιστώνω κραυγαλέες αντιφάσεις στο λόγο και στη ζωή τους. Αν το σκεφτείς αυτό που λέω, ουσιαστικά δείχνει πόσο σέβομαι την επίσημη Χριστιανική θρησκεία.

Πάντως ειλικρινά δεν κατάλαβα τι ακριβώς σε ενόχλησε από αυτά που είπα. Δεν ειρωνεύτηκα αυτούς που πιστεύουν. Δεν αμφισβητώ την ανάγκη για πίστη. Αυτή η ανάγκη όμως είναι που μας κάνει να σκεφτόμαστε στενόμυαλα από το φόβο ίσως του θανάτου και του άγνωστου. Προσωπικά, το να δηλώνω ότι είμαι άθεος, το θεωρώ το ίδιο αφελές με το να δηλώνω ότι πιστεύω στο θεό. Δεν ξέρω τι είναι ο θεός και πως τον προσδιορίζει και τον φαντάζεται ο καθένας (συμφωνούμε νομίζω ότι είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα η πίστη) και γι αυτό απλά ζω ουσιαστικά χωρίς αυτόν. Δεν μπορώ να απορρίψω κάτι που δεν ξέρω καν τι είναι και αν υπάρχει, αλλά δεν μπορώ και να το θεοποιήσω! Δε νομίζω ότι αυτό με κάνει να είμαι "κακός άνθρωπος", ούτε ότι προσβάλλω αυτούς που πιστεύουν επειδή έχω αυτήν την άποψη.

Δεν είμαι μηδενιστής! Πιστεύω στη ζωή που ζούμε! πιστεύω πως η ζωή είναι ένα διάλλειμα από την ανυπαρξία! Αν θες, δε με νοιάζει τι υπήρχε πριν και δεν ξέρω κανέναν που να μπορεί να μου πει τι υπάρχει μετά, γιατί κανείς δε γύρισε. Η πιο ορθολογιστική άποψη είναι να μην υπάρχει τίποτα. Μόνο σκοτάδι.. Χάος! Είναι πραγματικά πολύ απαισιόδοξη άποψη αυτή. Γι αυτό και οι θρησκείες προσπαθούν να απαντήσουν (με δόγματα) σε αυτά τα ερωτήματα. Καλά κάνουν. Δεν πρόκειται όμως να απαντήσουν ποτέ ξεκάθαρα! Αν όλοι πιστέψουν ότι δεν υπάρχει κάτι ανώτερο, ότι δεν υπάρχει Δευτέρα παρουσία, ότι όλα είναι μάταια, τότε ο κόσμος μας θα γίνει χειρότερος. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι θρησκείες που περιορίζουν τα ζωώδη ένστικτά μας!

Πάντως, αν ποτέ καταλήξω μοναχός σε κανένα μοναστήρι του Αγίου Όρους, να ξέρεις ότι θα έχω χάσει το πάθος και τον ενθουσιασμό για τη ζωή. Θα είναι μια πράξη δειλίας που θα σημαίνει πως έχω απογοητευτεί τόσο πολύ από τη ζωή μου που δε θα έχω τα ψυχικά αποθέματα ούτε να την αλλάξω, ούτε και να την τερματίσω... Αμήν!

Σ' ευχαριστώ για το e-mail. Ήδη νοιώθω να άνοιξε το μυαλό μου! ;-)



Υ.Γ. Αντί να τα λέω εγώ όμως, δείτε οπωσδήποτε και το παρακάτω επίκαιρο με το θέμα βίντεο! Για σου ρε Ελλάδα του 21ου αιώνα με τα ωραία σου! Έχω λυθεί στα γέλια μιλάμε! Να σαι καλά Λάκη :-))))))



Ας ακούσουμε και λίγο ΟΖΖΥ να γουστάρουμε! Τι κομματάρα! Θεική έμπνευση! :))


52 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα κάπου πως όσοι γεννηθήκαμε το Δεκέμβριο έχουμε ως λουλούδι να μας αντιπροσωπεύει την ανεμώνη. Έγραφε επίσης πως ο αέρας την σκορπά κι εκείνη ταξιδεύει παντού, ποτέ δεν κάθεται κάπου μόνιμα. Κι επειδή έτσι νιώθω κι εγώ για τον εαυτό μου, συχνά-πυκνά υπογράφω ως ανεμώνη. Όμως το κανονικό είναι Όλγα.

Για αρχή να πω ότι κακώς δεν παρέθεσες αυτούσιο το μήνυμά μου. Το μόνο προσωπικό δεδομένο ήταν το picasa web κι αυτό λόγω των φωτογραφιών της μικρής.

Ξεκινώ λοιπόν. Μου λες πως δεν είσαι επιθετικός με την Ορθοδοξία (εγώ αναφέρομαι στην Ορθοδοξία και όχι γενικά στον Χριστιανισμό). Θα συμφωνούσα μαζί σου αν εκτός από τις παραθέσεις σου για τα κακώς κείμενά της έκανες αναφορά και στα καλώς κείμενα έτσι για να υπάρχει και το δηλωμένο της μη εμπάθειάς σου. Το ότι υπάρχουν κακοί ιεράρχες είναι δεδομένο. Επίσης υπάρχουν κακοί πολιτικοί, δάσκαλοι, γιατροί, πληροφορικάριοι και ότι άλλο σκεφτείς. Ναι, θα μου πεις, όμως δεν είναι το ίδιο με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Και θα έχεις απόλυτο δίκιο. Όμως δεν είναι κάτι για το οποίο οφείλω εγώ να απολογηθώ όπως κανείς δεν μπορεί να απολογείται για αμαρτίες και λάθη άλλων. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια και αντί να κοιτάμε μόνο τους κακούς και αλήτες που δεν σέβονται τον χώρο τον οποίο υπηρετούν για συμφέροντα που εκείνοι ξέρουν, ας κοιτάξουμε έτσι για την διαφορά και τους άλλους που είναι άξιοι λόγου. Δεν μπορούμε να ξορκίζουμε το κακό με το κακό. Για παράδειγμα, έτυχε ποτέ να ακούσεις τον π. Θεόφιλο Φάρο να μιλά; Δεν συμφωνώ πάντα με τις βρισιές που ρίχνει (του λιμανιού πολλές από αυτές) όμως είναι ένας σπουδαγμένος ιερέας που δεν δίστασε στιγμή να τα βάλει με την «βαριά ιεραρχία». Ένας λόγος βέβαια που ποτέ δεν θα τον δεις καλεσμένο σε τηλεοπτική εκπομπή, είναι αυτός. Μαζί με τον Μεταλληνό και κάποιους ακόμη είναι στη μαύρη λίστα. Θυμάμαι μια φορά να λέει «δεν εκτιμώ τον αρχιεπίσκοπο γιατί είπε πως ο Θεός τον προφύλαξε από to να ερωτευτεί. Μα είναι δυνατόν; Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από τον έρωτα;». Μετά αναφέρθηκε στον έρωτα (τον ανθρώπινο αφού υπάρχει και ο θείος) και εξηγήθηκε πολύ όμορφα. Νομίζω πως καταλαβαίνεις που διαφωνώ μαζί σου σε αυτό το θέμα. Ίσως να είναι και θέμα καθαρά διατύπωσης, ποιος ξέρει.

Λες πως αν καταλήξεις ποτέ μοναχός σε κάποιο μοναστήρι θα είναι επειδή θα έχεις χάσει το πάθος για τη ζωή. Θα σου έλεγα πως δεν μου μοιάζεις για άνθρωπος με ικανότητες μοναχισμού (ή όσο μοιάζω εγώ άλλο τόσο μοιάζεις κι εσύ) όμως επειδή λούστηκα πολλά κατά καιρούς, έμαθα πια να μην αρνούμαι τίποτα και να κλείνω το στόμα μου όσο μπορώ. Θεωρώ πως το να γίνει κάποιος μοναχός (ξεκαθαρίζω πως κάνω αναφορά πάντα σε αυτούς που συνειδητά το επιλέγουν και όχι επειδή είχαν κάποια ατυχία και δεν παντρεύτηκαν και άλλα παρόμοια) θέλει μεγάλο απόθεμα ψυχής. Θέλει μαγκιά να αρνηθείς αυτό το κόσμο τον καλό, με τα ωραία αυτοκίνητα και τις ωραίες γυναίκες (και άντρες φυσικά), με τα ταξίδια και τις καλοκαιρινές εκδρομές και όλη γενικά την καλή ζωή που κάνουμε και οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Φαντάζομαι τον εαυτό μου χωρίς καινούρια ρούχα και παπούτσια και πνίγομαι. Άρα σαφώς και δεν έχω το θάρρος να αρνηθώ τον καλόβολο κόσμο μου και να πάω να κάνω απόδειπνο και άλλα στη μέση μιας ερημιάς. Η αυτοαπομόνωση όμως είναι άλλο θέμα. Σε αυτή έχουμε δικαίωμα όλοι, κληρικοί και λαϊκοί. Είχα κλειστεί για 2 χρόνια στον εαυτό μου και στο σπίτι μου μέχρι να βρω την δύναμη να αρχίσω πάλι από την αρχή. Και τα κατάφερα. Δεν μπορώ να με φανταστώ να δίνω τέλος στη ζωή μου. Το θεωρώ τεράστια δειλία και υπέρμετρο εγωισμό. Είναι σα να μην δέχεσαι τα λάθη σου –πράγμα εξαιρετικά ανθρώπινο για όλους μας- σα να τα κάνεις σημαία και να τα κουνάς προκλητικά. Υπάρχει μωρέ άνθρωπος που να μην έπεσε;

Σχετικά με τον θάνατο έχω να δηλώσω πως δεν τον φοβάμαι. Βαρύγδουπη έκφραση όμως την εννοώ. Αυτό που φοβάμαι είναι το κενό που μένει και πως το αντιμετωπίζεις. Πως αναπληρώνεις το κενό του αγαπημένου που χάνεις (γιατί αν χαθείς εσύ είναι πιο εύκολα τα πράγματα), που βρίσκεις εφόδια για συνέχεια. Εκεί θεωρώ ότι παίζει σημαντικό ρόλο η πίστη. Πιστεύω σε κάποιον ή κάτι και προσπαθώ να κρατηθώ από αυτό ώστε να μην αρνηθώ τη ζωή. Να δώσω μια άλλη ερμηνεία πιο ουσιαστική και πιο ανθεκτική ακόμη και από τους πρόσκαιρους –τελικά- ανθρώπινους δεσμούς. Σε αυτό πάνω δουλεύω τον τελευταίο καιρό κι ακόμα σημαντική πρόοδο δεν έκανα. Ας πούμε πως δεν θέλω ακόμη να το ζήσω…

Πάντως Θέμη η αλήθεια είναι ένα σχοινί του οποίου τις άκρες πιάνουμε και τραβάμε συγχρόνως. Όποιος το αφήσει πρώτος γκρεμοτσακιζόμαστε και οι δύο. Ελπίζω να σε καλύπτω. Και σχετικά με το αν άνοιξε ή όχι το μυαλό σου με το e-mail μου θα ήθελα να δηλώσω πως σίγουρα μπήκε στην διαδικασία να προβληματιστεί –τουλάχιστον για να απαντήσει-.

ΥΓ= δεν θα πιστέψεις πόσο άτυχη είμαι σήμερα. Το ότι το πρώτο μήνυμά μου που σου έστειλα πήγε στο βρόντο από κακή τύχη το ξέρεις. Το ότι σου έγραψα και δεύτερη απάντηση και λόγω πτώσης τάσεως την έχασα και αυτή το ξέρεις; Αυτό είναι το τρίτο και τελευταίο εύχομαι. Τι τραβάμε κι εμείς οι φοιτήτριες πληροφορικής!!!!

Blackangel είπε...

Αυτά παθαίνεις Τέμη όταν σπέρνεις «τέτοια» θέματα. Θερίζεις ανεμώνες. Για αυτό και εγώ τα αποφεύγω σαν τον διάολο το λιβάνι. :-)

Θα συμφωνήσω με την Aνεμώνη. Αυτά λέω και εγώ για τον κομμουνισμό και μου λένε απέτυχε. Αμ πως κυρά μου? Εδώ απέτυχε ολόκληρος χριστιανισμός με ιστορία 2000 χρόνων, τι να σου κάνει μια ιδεολογία 100 χρόνων?

Είμαι σίγουρος ότι ο Jesus, ήταν ο πρώτος κομμουνιστής. Και οι Ρωμαίοι ιμπεριαλιστές και παλιοκαπιταλιστές του κερατά. Οι Ιουδαίοι δεν αλλάζουν. Πάντα οι ίδιοι μένουν.

ΤΕΡΑΣΤΙΟΟΟΟΟΟ θέμα Θέμη. :-)

Υπάρχει η πίστη (η εσωτερική ανάγκη ων ανθρώπων να «πιστέψουν» - «στηριχτούν» σε κάτι εξωπραγματικό), υπάρχει η θρησκεία (όλες οι θρησκείες του κόσμου, που πρεσβεύουν μια ιδεολογία) και τέλος υπάρχει και η εκκλησία (ως θεσμός, ως όργανο που μοιάζει αρκετά με τα πολιτικά κόμματα).

Για ποιό πράγμα από όλα εσείς μιλάτε?

Unknown είπε...

Προς ανεμώνη:

Κι εγώ Δεκέμβριο γεννήθηκα, νομίζω ότι μου πάει το ανε-μόνος :-)

Σορρυ για τη "λογοκρισία" στο e-mail σου, αλλά με αυτά τα προσωπικά δεδομένα έχουμε βρει τον μπελά μας και δεν ήξερα ποια τελικά ήθελες να "βγουν στον αέρα" και γι αυτό "πετσόκοψα" αρκετά..

Πάνω σε αυτά που είπες, κατηγορώντας με ουσιαστικά πως δεν πρόβαλα τα θετικά αλλά μόνο τα αρνητικά, θα ήθελα να διευκρινίσω πως θεωρώ αυτονόητο ότι ο Χριστιανισμός (ή η ορθοδοξία αν προτιμάς - πάντως η λέξη ορθοδοξία, σα λέξη και μόνο δε μου αρέσει και πολύ. Ποιο είναι το ορθόδοξο και ποιο το ανορθόδοξο;) πρέπει να έχει αυτοσκοπό να κάνει καλύτερους τους ανθρώπους μια και ασχολείται με την αγάπη, την καλοσύνη, κάνει αγαθοεργίες κλπ κλπ. Το να συγκρίνουμε όμως τους κληρικούς και τους ιεράρχες με τους πολιτικούς και τους υπόλοιπους "επαγγελματίες", το θεωρώ λάθος και απαράδεκτο! Δεν αναγκάζει ο Θεός νομίζω κανέναν με το ζόρι να τον εκπροσωπήσει και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε να συμβαίνει σε εκνευριστικό βαθμό στις μέρες μας!
Ιεράρχες διαφωνούν μεταξύ τους, "σφάζονται" για το θρόνο και για τις μητροπόλεις, ασκούν πολιτική (και μάλιστα κομματική), και άλλα πολλά! Το χειρότερο είναι ότι χρησιμοποιούν το όνομα του Υψίστου για να πείσουν τους αθώους και αγαθούς συνανθρώπους μας και να ικανοποιήσουν τα "ανθρώπινα" προσωπικά τους συμφέροντα. Φυσικά και δεν μπορεί να είναι όλοι έτσι όπως τους περιγράφω, και παντού υπάρχουν καλοί και κακοί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εξάλλου μπορεί να διαφωνούμε στο τι είναι καλό και τι κακό. Εγώ π.χ. δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχει το "επάγγελμα" του κληρικού, δηλαδή γιατί θα πρέπει να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο έναν παππά και να μην τον πληρώνει η ίδια η εκκλησία με τον τεράστιο πλούτο της! Όπως δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να ρίχνω τον "οβολό μου" υπέρ των πτωχών στο δίσκο της εκκλησίας, όταν δεν ξέρω που θα παν αυτά τα χρήματα. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει σε κάθε εθνικό ή στρατιωτικό θέμα οι ιερείς να έχουν πολιτική άποψη! Θα γνωρίζεις φαντάζομαι οτι στο στρατό, τα μεγαλύτερα βύσματα είναι αυτοί που γνωρίζουν οι "παππάδες"! Επιτρέπεται να κάνουν διακρίσεις; Ο θεός κάνει διακρίσεις; Δεν καταλαβαίνω επίσης, γιατί κάποιοι παππάδες αρνούνται να κηδέψουν κάποιον αυτόχειρα; τι είναι αυτό; τιμωρία που επιβάλει ο Ύψιστος;

Είναι τόσα πολλά αυτά που συμβαίνουν στους κόλπους της εκκλησίας και που μου φαίνονται παράλογα και αντιφατικά με τον "λόγο του Θεού", που απορώ πώς υπάρχουν άνθρωποι που εμπιστεύονται και πηγαίνουν να εξομολογηθούν σε κάποιον από αυτούς τους "επαγγελματίες" της ορθοδοξίας και να ζητήσουν τη βοήθειά τους για προσωπικά θέματα, ή για να εξορκίσουν τον διάβολο, ή ακόμα και για να προσευχηθούν στο Θεό και να κερδίσει η Εθνική Ελλάδος την Τουρκία στο ποδόσφαιρο!! (Τι ομάδα είναι ο Θεός άραγε;)

Επειδή το θέμα είναι όντως τεράστιο και τα αναπάντητα ερωτήματα είναι αμέτρητα και.. αναπάντητα, κάπου εδώ θα πρέπει να κλείσω (προς το παρόν) και θα συνεχίσω τον επίλογο στο μήνυμα του blackangel.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν Θέμη μας, έχεις δίκιο για τους άρπαγες ιεράρχες και κληρικούς όμως ως νοήμων άνθρωπος οφείλεις να κάνεις επιλογή και να μετράς που δίνεις τον οβολό σου και την εθελοντική σου εργασία. Το "ξεγελούν αφελή κόσμο" ποτέ δεν θα το δεχτώ ως δικαιολογία. Από την στιγμή που γίνεσαι 18 και άνω οι δικαιολογίες τύπου αφέλειας παύουν να ισχύουν. (Το ίδιο ισχύει και για τους τηλεμαραθώνιους. Ούτε κι εκεί ξέρεις που πάνε τα χρήματα. Ποτέ τα χρήματα δεν πηγαίνουν εκεί που τα στέλνουμε. Αν ήταν έτσι δε νομίζω να υπήρχε τόση φτώχεια στον πλανήτη μας). Σαφώς και δεν πρέπει να συγκρίνουμε τον ιερέα με έναν οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία. Είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Όμως μονάχα όταν ο ιερέας χειροτονείται επειδή το θεωρεί λειτούργημα και όχι επάγγελμα.
Όμως και πάλι Θέμη ας μην ψάχνουμε λόγους για να πείσουμε τον εαυτό μας προς την μία κατεύθυνση μόνο. Αν ας πούμε ήθελα να αρνηθώ την πίστη μου προς τον Θεό μου, είχα ένα κακό παράδειγμα ιερέως δηλαδή τον παππού μου. Για όλους τους υπόλοιπους ήταν ένας "άγιος παππούλης" όχι όμως και για μένα. Αυτό φυσικά δεν θόλωσε την κρίση μου.
Λες πως η Ορθοδοξία πρέπει να έχει ως αυτοσκοπό της να δημιουργεί καλύτερους ανθρώπους. Συμφωνώ και πάλι. Αν όμως οι άνθρωποι δεν το επιθυμούν τι μπορείς να κάνεις σε αυτη τη περίπτωση; Εξάλλου στα πλαίσια της δημοκρατίας και καλά που ζούμε, ο καθείς είναι ελεύθερος να πράττει ανάλογα με τις πεποιθήσεις του. Λες πως ο Θεός δεν αναγκάζει τον ιερέα να γίνει ιερέας. Επίσης κανείς δεν αναγκάζει τον δάσκαλο να γίνει δάσκαλος ούτε και τον πολιτικό να γίνει πολιτικός. Άρα;
Σχετικά με τα βύσματα στο στρατό θα το γράψω όπως θα το δεις "έχεις μούτρα και μιλάς ρε συ";
Θέμη μην ισοπεδώνεις τους πάντες. Κρατάς ένα μαστίγιο και χτυπάς όλους. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που έχει χαθεί στις μέρες μας. Δεν είναι ο λαϊκός άνθρωπος μπουμπούκι της άνοιξης και μην είσαι έτοιμος να συγχωρέσεις τα πάντα για αυτόν με την λογική "μα δεν είναι άνθρωπος του Θεού". Από την στιγμή που βαπτιζόμαστε είμαστε όλοι χριστιανοί άρα και άνθρωποι της εκκλησίας και όσο βαραίνει τον κλέφτη ιερέα η κλεψιά του άλλο τόσο βαραίνει και τον απλό λαϊκό το πέταγμα της πέτρας ως λιγότερο αμαρτωλού...

Unknown είπε...

Φίλε blackangel, μου αρέσει που αντιμετωπίζεις τα πράγματα πάντα με χιούμορ! (έστω και με black χιούμορ ;-))

Πάντως δεν προσπαθώ να γίνω αρεστός με αυτά που λέω, ούτε να υποτιμήσω και να χλευάσω τα θέματα πίστης. Μ' αρέσει που μοιραζόμαστε και ακούμε και διαφορετικές απόψεις από τις δικές μας. Είναι από τις λίγες φορές που κάποιος (εκτός από εσένα ;-)) διάβασε το blog μου και ένοιωσε την ανάγκη να απαντήσει! Το θεωρώ πολύ ευγενικό αυτό που έκανε η αγαπητή ανεμώνη και την ευχαριστώ γι αυτό!

Νομίζω όμως ότι κάνεις ένα λάθος όταν λες ότι απέτυχε ο Χριστιανισμός! Ίσα ίσα, η δική μου άποψη είναι ότι τα τελευταία χρόνια, ο θρησκευτικός φανατισμός γενικότερα (σε όλες τις θρησκείες) και ιδιαίτερα ο η ορθόδοξη Ελληνική εκκλησία είναι στα high τους! Κι αυτό έχει εξήγηση: Όσο πιο διεφθαρμένος γίνεται ο κόσμος, όσο αυξάνεται η εγκληματικότητα, όσο χάνονται τα ιδανικά, όσο πιέζεται από τις ανάγκες και το σύγχρονο εξοντωτικό ρυθμό ζωής, αποξενώνεται και απομονώνεται, τόσο περισσότερο αναζητά ο κόσμος τη γαλήνη, την ηρεμία και την ανάγκη να πιστέψει, να ακουστεί, να νοιώσει ότι δεν είναι μόνος του, ότι ανήκει κάπου και να ελπίζει!!!

Κι αυτήν την ελπίδα και όλα τα παραπάνω, τα προσφέρουν πιο εύκολα οι χαρτορίχτρες, τα μέντιουμ, το δηλητήριο του σκορπιού, τα ξόρκια, τα ευχέλαια, τα ξεματιάσματα και οι θρησκείες, παρά οι φίλοι, οι ψυχολόγοι, οι γιατροί και η πίστη στον εαυτό μας και στους ανθρώπους.

Εξάλλου, από τους ανθρώπους θα απογοητευτούμε ξανά και ξανά.. Ο Θεός όμως δεν πρόκειται να μας απογοητεύσει.. Γιατί ακόμα κι αν το κάνει, θα έχει κάποιο "καλό" λόγο να το κάνει.. Κι αυτό είναι που μου αρέσει σ' αυτόν! Έχει το.. "ακαταλόγιστο"! ;-)

Ανώνυμος είπε...

Υπογράφω την τελευταία σου παράγραφο.



ΥΓ=Κάι κάτι που άκουσα το πρωί στο ραδιόφωνο και με πλήγωσε αφάνταστα: ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης είναι γκέυ και ο Ντόναλντ Ντακ ανώμαλος και επιδειξιομανής επειδή κυκλοφορεί χωρίς παντελόνι. Κλαψ!!!

Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε για τα αγαπημένα μας παιδικά να δούμε τι θα θυμηθούμε. Από τώρα αναφέρω τον λατρεμένο μου Καπαμαρού "να πάρει θέλω την μακαρονάδα μου, δωσ' μου την μακαρονάδα μου"...

Unknown είπε...

Προς τον φίλο "ανώνυμο"που παρεμβλήθηκε ανάμεσα στις 2 απαντήσεις μου:

Καταρχήν σ' ευχαριστώ για τις απόψεις σου, τις οποίες διάβασα προσεκτικά, τις σέβομαι και δεν έχω να προσθέσω κάτι (πολλά από αυτά που λέμε εδώ, τα επεξεργάζεται και υποσυνείδητα ο εγκέφαλός μου :-))

Προς στιγμήν νόμιζα ότι είσαι η ανεμώνη, αλλά κάποια στιγμή έγραψες κάτι για μένα που με έβαλε σε αμφιβολίες (και με εκνεύρισε είναι η αλήθεια)..

Οφείλω λοιπόν να απαντήσω στο προσβλητικό, ανακριβές και άστοχο σχόλιό σου "Σχετικά με τα βύσματα στο στρατό θα το γράψω όπως θα το δεις "έχεις μούτρα και μιλάς ρε συ";

Ποτέ δεν έκρυψα ότι στο στρατό ήμουν από τους τυχερούς (τουλάχιστον στο θέμα των μεταθέσεων). Υπηρέτησα στην 181 ΜΚ/Β ΧΩΚ, με την ειδικότητα του Πυροβολητή Κατευθυνόμενων Πυραύλων ΧΩΚ, η οποία είναι αμετάθετη ειδικότητα, καθώς η ειδικότητα αυτή αξιοποιείται μόνο σε μονάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να γνωρίζεις, ότι αυτή η ειδικότητα απαιτεί ιδιαίτερα προσόντα γνώσεων και ικανοτήτων τα οποία ασφαλώς και τα είχα, όπως επίσης ότι οι συνθήκες παραμονής και υπηρεσιών σε τέτοιες μονάδες δεν είναι και οι καλύτερες σε σχέση με άλλες μονάδες που βρίσκονται π.χ. στα σύνορα. Είναι επίσης γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου, αξιοποιήθηκα από τον Ελληνικό Στρατό σε γραφεία επιχειρήσεων, συντάσσοντας εκθέσεις προς το ΓΕΣ, μνημόνια επιχειρήσεων και άλλων "ευαίσθητων" εγγράφων (έχοντας αποκτήσει φυσικά διαβάθμιση χειρισμού απορρήτων εγγράφων ειδικού χειρισμού) και συνεργάστηκα με πολλές υπηρεσίες του Στρατού και με δημόσιους οργανισμούς που παράγουν έργο Εθνικής σημασίας, όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Χαρτών. Ασφαλώς σε όλο αυτό το διάστημα των 18 μηνών και μέχρι να απολυθώ, παράλληλα με την "εργασία γραφείου" συμμετείχα σε αξιολογήσεις και επιθεωρήσεις, έκανα σκοπιές, αγγαρείες κλπ, όπως όλοι οι φαντάροι.

Για το σύντομο αυτό διάστημα της ζωής μου, οι ευθύνες που είχα και η συνεισφορά μου στην πατρίδα ήταν τόσο σημαντικές, που δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητήσει την αξία τους και να υπαινίσσεται πως κάποιος συγγενής ή φίλος, ή πολιτικός ή παππάς ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο "μέσο", μου έκανε χάρη που με μετέθεσε σε αυτήν τη μονάδα. Τουλάχιστον για την τότε ηλικία μου, είχα προσφέρει τα μέγιστα που θα μπορούσα στον τόπο και το ελληνικό κράτος που δεν έχασε την ευκαιρία (όπως συμβαίνει στον ΕΣ, αν έχεις πάει) να με αξιοποιήσει στον υπέρτατο βαθμό που μπορούσε. Σε τέτοιο βαθμό, που δε μου επέτρεψε να βρίσκομαι στην εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς που έκανε ο πατέρας μου σε νοσοκομείο λίγα μόλις χιλιόμετρα από το στρατόπεδο που βρισκόμουν, θεωρώντας πιο σημαντικό το γυάλισμα του βλήματος ΧΩΚ! (Τέτοια βλήματα είχαν και στον εγκέφαλο).

Σορρυ για την εκτροπή από το θέμα, αλλά τέτοια σχόλια και επιχειρήματα αυτού του τύπου ας μην τα προβάλλουμε σαν άλλοθι, γιατί εκτός από ανακριβή, είναι και προσβλητικά και κακοχαρακτηρίζουν κυρίως αυτόν που τα λέει και όχι αυτόν στον οποίο απευθύνονται.

Ευχαριστώ

Unknown είπε...

Ανώνυμος said...
Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε για τα αγαπημένα μας παιδικά να δούμε τι θα θυμηθούμε.
---------------------------------

Εσένα κάπου σε ξέρω.. κάτι μου θυμίζεις.. κάποια μου θυμίζεις.. Δεν άλλαξες καθόλου! ;-)

"Διαβολική" σύμπτωση να ποστάρεις σε αυτό το thread! :-)))

olgag είπε...

Θέμη συγνώμη αλλά η Όλγα ήμουν και στα δύο. Το "έχεις μούτρα κτλ" το έγραψα με ύφος εντελώς αστείο γιατί έτυχε να το συζητήσουμε και στο παρελθόν (σου είχα πει και για τα αδέλφια μου αν θυμάσαι)και νόμιζα πως θα το καταλάβαινες. Λυπάμαι που σε εκνεύρισα αλλά δεν το έκανα σκόπιμα. Το παίρνω πίσω. Θα αυτομαστιγωθώ 30 φορές πριν κοιμηθώ, θα κοιμηθώ χωρίς κουβέρτα για να κρυώσω και να μάθω να μην ανοίγω το στόμα μου έτσι αυθαίρετα, θα πιω κρασί που δεν το αντέχω και θα φωνάξω από το μπαλκόνι του σπιτιού μου "είμαι ένοχη πυροβολήστε με". Πάντως αλήθεια για αστείο το είπα!
Επίσης και για τα παιδικά εγώ έγραψα, λυπάμαι που δεν το έγραψε η άλλη της διαβολικής σύμπτωσης αλλά θα σου ευχηθώ να γράψει στο επόμενο εκείνη. Δεν θα ακουμπήσω το blogspot σου για το επόμενο της εβδομάδας! Υπόσχομαι. Να πάρει!

Unknown είπε...

χαχαχαχαχα!
Σε παρακαλώ μην το κάνεις! Το μόνο που δεν είπες είναι "Σταυρώστε με σταυρώστε με, στα χέρια σας σηκωστε με!" :-)))))

(Απλά άλλο να μιλάμε μεταξύ μας και να διακωμωδούμε καταστάσεις, κι άλλο να τα λέμε σε δημόσιο χώρο δίνοντας λάθος εντυπώσεις. Κι εγώ το παθαίνω πολλές φορές.. :-))

Ανώνυμος είπε...

Themi h anemwnh telika den mporese na ta bgalei pera mazi sou kai paradothike.. xaxa. Wraios!! Kala ta les. Poios allos exei seira twra?

olgag είπε...

Τι ακριβώς έκανε η ανεμώνη; Σου φαίνομαι για άτομο που παραδίνεται τόσο εύκολα; Απλώς αναγνώρισα το λάθος μου το οποίο από την στιγμή που ο Θέμης δεν είχε καταλάβει ότι το έγραψα εγώ θα μπορούσα να το κάνω γαργάρα και να σφυρίζω αδιάφορα. Όμως, γαργάρες κάνω μόνο άμα πονάει ο λαιμός μου και με σιροπάκια από τον παθολόγο μου και επίσης στο σφύριγμα είμαι άστα να πάνε.

Α! Θέμη "Σταυρώστε με, σταυρώστε με στα χέρια σας (τώρα που έχασα και 1,5 κιλό) σηκώστε με".

Όπως υποσχέθηκα και τήρησα (ως γνήσια γυναίκα που είμαι), δεν θα ξαναγράψω.

Άντε καλημέρα!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Θέμη,

Αν έχεις να προβάλλεις 10 αρνητικά παραδείγματα κληρικών εγώ μπορώ να σου παρουσιάσω 100 χειρότερους. Μπορώ όμως συγχρόνως να σου γνωρίσω κι έναν "καλό", έναν διαφορετικό, έναν ξεχωριστό, έναν αυθεντικό, έναν ορθόδοξο. Αρκεί να ενδιαφέρεσαι να τον γνωρίσεις... Δυστυχώς αυτό δεν συμπεραίνεται από τα γραφόμενά σου, γιατί ενώ τον βρίσκεις τον προσπερνάς λέγοντας ότι δεν είναι εκεί το θέμα!

Νομίζω ότι πρώτα από όλα ξεκινάς από λάθος βάση, λάθος ορισμό. Η Εκκλησία δεν είναι ούτε θεσμός, ούτε θρησκεία, ούτε πολιτικό κόμμα, ούτε ιδεολογική πρόταση. Δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει κοινωνίες καλών και ενάρετων ανθρώπων. Η Εκκλησία είναι "ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας" κι αυτό που προτείνει είναι μία σχέση, μία σχέση προσωπική, μία σχέση ανθρώπου με το Θεό.

Πρόκειται για μία πρόταση παράλογη, μία πρόταση ανήκουστη, μία πρόταση αντιφατική. Μιλάει για Σταυρό που οδηγεί στην Ανάσταση, για θάνατο που οδηγεί στη Ζωή, για στενή και τεθλιμμένη οδό που οδηγεί στην αιώνια χαρά, για τελευταίους που είναι "πρώτοι", για αγραμμάτους που είναι "σοφοί", για φτωχούς που είναι "πλούσιοι", για δούλους που είναι "Ελεύθεροι"

Κάποτε άκουσα έναν επίσκοπο να λέει: "Καθημερινά αμφισβητώ τον Θεό και ο Θεός μου αποκαλύπτεται". Προβληματίστηκα. Δεν περίμενα τέτοιο λόγο από έναν "εκπρόσωπο του Θεού", όπως θα έλεγες Θέμη. Προσπαθούσα να καταλάβω τι ήθελε να πει. Δεν τα κατάφερα. Μετά όμως σκέφτηκα ότι εδώ δεν χωράει η λογική. Και αμέσως ο Θεός μου αποκαλύφτηκε στο πρόσωπο της κοπέλας μου, στο πρόσωπο των γονιών, στο πρόσωπο των συναδέλφων, στο πρόσωπο των συνανθρώπων, στο πρόσωπο των εχθρών, σε μια αρρώστια, σε έναν θάνατο, σε μία θλίψη, σε μία αποτυχία, σε μια χαρά, σε μία επιτυχία, σε ένα χαμόγελο, σε ένα δάκρυ, σε μία ανατολή, σε ένα ηλιοβασίλεμα, σε ένα λουλούδι...

ΥΓ. Δεν ξέρω γιατί ο black angel θεωρεί αποτυχημένο το Χριστιανισμό. Μήπως θα μπορούσε να μας δώσει τα κριτήρια επιτυχίας-αποτυχίας;

Unknown είπε...

dimitri s' ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Όταν είπα "Δεν είναι εκεί το θέμα", δηλαδή στο τι θεωρούμε καλο και τι κακό, εννοούσα ότι κι αυτό υποκειμενικό είναι.Σημασία έχει να ακούμε όλες τις απόψεις και να προβληματιζόμαστε, να σκεφτόμαστε και να κρίνουμε, χωρίς να έχουμε παρωπίδες στα ματια.

Επέλεξα να μιλήσω για αυτά που με ενοχλούν γενικά (τα αρνητικά) στα θέματα πιστης και εκκλησιας και όχι για αυτά που όλοι αναγνωρίζουμε ως καλές πράξεις.Χρειάζομαι τον αντίλογο και χαίρομαι που άνθρωποι όπως εσύ και η Olga, με βαθιά γνώση και πιστη γύρω από αυτά τα θέματα, συμφωνείτε σε πολλά από αυτά που είπα. Δεν πιστεύω πως πρέπει να κλείνουμε τα ματια στα "κακώς κείμενα" αλλα να τα αναδεικνύουμε με σκοπό να προβληματιστούμε, να έχουμε δικη μας κρίση και να μην κρυβόμαστε και βολευόμαστε πίσω από δόγματα και κατευθυντήριες γραμμές (κάτι αντίστοιχο κάνουν και τα κόμματα και ιδιαιτερα το ΚΚΕ φιλε blackangel, το οποιο αρνείται να εκσυγχρονιστεί και λέει τα ίδια (όχι σε όλα) τα τελευταία 100 χρονια)..

Πάντως δημήτρη, οφείλω να αναγνωρίσω ότι μου άρεσε πολύ ο τρόπος που περιγράφεις την καθημερινή επαφή σου με το Θεό!

Καλημέρα!

Blackangel είπε...

Δημήτρη επιτυχία ή αποτυχία είναι όροι που ψιλοσιχαίνομαι, αλλά τους χρησιμοποιώ ώστε να υπάρχει μια ομαλή ροή στην κουβέντα μας.

Για μένα «απέτυχε» λοιπόν, γιατί χρησιμοποίησε δόλια μέσα (μιλάω και για την καθολική εκκλησία αν κατάλαβες) να επιβληθεί (Ιερά Εξέταση, Σταυροφορίες, μύθος του κρυφού σχολείου, σκοταδισμός, συνεργασία του κλήρου με τους Τούρκους κατακτητές,με την χούντα, εξαφάνιση σημαντικών εγγράφων που ήταν "ενάντια", στήριξη οτιδήποτε ήταν αναχρονιστικό, συντηρητικό και οπισθοδρομικό) και άλλα πολλά που θέλουμε μερόνυχτα να αναλύσουμε για αυτό εξάλλου είπα στον Θέμη ότι το θέμα μπορεί να είναι πιασάρικο αλλά είναι τεράστιο.

Καλά κάνεις και πιστεύεις, αφού αυτό σε κάνει και νιώθεις καλά αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό πρέπει να διαδοθεί και υποστηριχτεί με τόση θέρμη.

Γιατί νιώθεις την ανάγκη να μου «ανοίξεις» τα μάτια, όταν είμαι σε μια ηλικία που έχω πάρει τις αποφάσεις μου και θεωρώ όλα αυτά περί θρησκείας είναι ΒΛΑΚΕΙΕΣ για αμόρφωτους ανθρώπους (συγνώμη για την προσβολή αλλά αυτή είναι η γνώμη μου).

Γιατί να πιστεύω χωρίς να ερευνώ? Αν η ανθρωπότητα έκανε βήματα μπροστά το οφείλει στην περιέργεια του ανθρώπου να ανακαλύψει ανεξερεύνητους χώρους και τόπους και να «ερευνήσει».

Γιατί οι προκαθήμενοι της εκκλησίας πρέπει να φοράνε ΧΡΥΣΑ όταν ο Χριστός ήταν ρακένδυτος?

Και άλλα πολλά.

Θες να πιστεύεις? Δικαίωμα σου. Θέλω να είμαι ΑΘΕΟΣ. Δικαίωμα μου.

Αγάπη για του συνανθρώπους μου μπορώ να νιώσω και χωρίς την σκέπη της θρησκείας. Δεν έχει την πατέντα. Αυτό λέγεται ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ.

Ελπίζω να σε κάλυψα.


Υ.Γ. Ένα είναι το κόμμα Τέμη :-)

olgag είπε...

Και ο κομμουνισμός απέτυχε μαύρε άγγελε όμως δεν σε βλέπω να τον αρνείσαι ούτε να κάνεις κάποια αναφορά σχετική. Πες μου όμως σε παρακαλώ καθότι αμόρφωτη αφού πιστεύω, ποια ακριβώς χειρόγραφα κείμενα ιστορικής αξίας χάθηκαν γιατί κάποιοι κολυβάδες κάνανε ξενύχτια για να σώσουν ότι μπορούσαν, και από όσο γνωρίζω το Άγιο Όρος είναι γεμάτο από τέτοιου είδους ιστορικές παρακαταθήκες. Άσε που αν δεν ήταν κάποιοι φωτισμένοι άνθρωποι της εκκλησίας να τα φυλάξουν κάποιοι άλλοι δήθεν και καλά υπέρμαχοι της κοινοκτημοσύνης των αγαθών θα τα είχαν κάνει προσάναμμα για φωτιά. Πες μου λίγο για τους κακούς ιεράρχες που σιγοντάρηζαν με τον τούρκο κατακτητή γιατί έχω την αίσθηση πως μάλλον ο ριζοσπάστης μιλάει και κάνει γαργάρα πολλές αλήθειες θέτοντας την δική του ως την μόνη ουσιαστική. Μαύρε Άγγελε αν δηλώσω άθεη θα αποκτήσω γνώσεις και επιπλέον πτυχία στην πλάτη μου; Και θύμησέ μου σε παρακαλώ που γράφει μέσα στις ιερές γραφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας που δεν πας (όπως και άλλες από ότι λες όμως κρατώ τις επιφυλάξεις μου) το "πίστευε και μη ερεύνα"; Γιατί εγώ αλλιώς τα έμαθα τα γράμματα δηλαδή ως "πίστευε και μη, ερεύνα". Επίσης αν θέλεις να μάθεις γιατί φοράνε χρυσά οι ιεράρχες (τι κόλλημα που έχετε φάει) πάρε διάβασε βιβλία σχετικά με το τυπικό της εκκλησίας. Για το τέλος μαύρε άγγελε σου κρατώ το καλύτερο. Ευτυχώς που στο κόμμα σου μπήκε μια "ορθόδοξη δεξιά γυναίκα" και έδωσε άλλο νόημα και εικόνα στην παλαιολιθικού τύπου προσέγγιση που έχετε όσον αφορά την πολιτική ζωή της χώρας μας. Και η αριστερά θέλει την δεξιά της τελικά!

Unknown είπε...

Αδέρφια ψυχραιμία! Μη μαλώνετε!

Ενωτικός όπως πάντα, θα ήθελα να συστήσω να μη χρησιμοποιείτε βαρύς χαρακτηρισμούς, και να πω ότι συμφωνώ και με τους δυό σας! :-)

Για μένα, τόσο ο κομμουνισμός, όσο και η εκκλησία, απέτυχαν στον ρόλο τους! Απέτυχαν γιατί εκφράζουν ακραίες απόψεις και οι ιδεολογίες τους βασίζονται σε δόγματα και σε συνθήκες άλλων, παλιότερων εποχών!

Όταν μιλάμε για κόμματα και ιδεολογίες, η αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στο.. Κέντρο! Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά! Κοιτάμε μπροστά! ;-)

Blackangel είπε...

Θέμη μου αυτό που εφαρμόστηκε στις Ανατολικές χώρες ουδεμία σχέση είχε με την μαρξιστική θεωρία. Τα επαναστατικά αριστερά κινήματα απέτυχαν επειδή προσπάθησαν να σφετεριστούν αυτό ακριβώς που πολεμούσαν. ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. Θα σου πρότεινα να διαβάσεις όποτε έχεις χρόνο ένα βιβλίο του καθηγητή John Holloway, που μεταφράστηκε πρόσφατα και στα Ελληνικά, με τον τίτλο «Πώς να αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να καταλάβουμε την εξουσία». Είμαι μια διατριβή του εν λόγω καθηγητή για το πώς αυτό το πέτυχε το κίνημα των Ζαπατίστας στο Μεξικό με την πολυσυμμετοχικότητα των απλών ανθρώπων. Ο τύπος φυσικά είναι μαρξιστής.

Βλέπεις λοιπόν από τη μια ένα ξεπερασμένο σύστημα που πνέει τα λοίσθια και θέλει να πάρει και εμάς μαζί του στα τάρταρα και από την άλλη έναν ζωντανό οργανισμό με βλέμμα στο μέλλον (Όλγα σου απάντησα περί «άρνησης»).

Όλγα δεν σου προτείνω να δηλώσεις άθεη, ίσα ίσα λέω, ότι αν αυτό που κάνεις το κάνεις συνειδητά και σε βοηθάει καλώς to πράττεις (δεν μου πεφτει λόγος εξάλλου). Εκείνο που με πειράζει είναι η προσπάθεια προσηλυτισμού. ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΕΧΟΜΑΙ. Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα. Απέναντι από το σπίτι μου είναι μια εκκλησία. Οι τύποι έχουν βγάλει κάτι τεράστια ηχεία έξω από την εκκλησία και κάθε φορά που έχουν λειτουργία είμαστε υποχρεωμένοι ΟΛΟΙ να ακούμε τις μαλακίες τους. Αυτό είναι φασισμός. Με το ζόρι να ακούσεις κάτι. Πήρα την αστυνομία, το δημαρχείο, την ΕΜΑΚ κλπ και όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Κράτος εν κράτει δηλαδή. ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ the sequel. Όπως και δεν με καλύπτει η απάντηση σου περί θεσμών και λειτουργιών της εκκλησίας όσον αφορά τα χρυσά των τραγόπαπων ή την τεράστια περιουσία της εκκλησίας.

Τέλος πάντων αν μέσα σε αυτό το θέμα συζητήσουμε το θέμα «θρησκεία» και το θέμα «μαρξισμός» θα είμαστε φοβεροί. Προτείνω να εμπλέξουμε και το μεσανατολικό, μαζί με το ενεργειακό και περιβαντολλογικό πρόβλημα και να προσπαθήσουμε παράλληλα να προτείνουμε λύσεις για το ασφαλιστικό, την υγεία και την παιδεία στην Ελλάδα. Πρέπει να υπάρχει μια άτυπη ατζέντα στην κουβέντα μας που να την θέσουμε εμείς οι ίδιοι. Αλλιώς θα θερίζουμε ανεμώνες όπως είπα και στην πρώτη μου δημοσίευση.

Υ.Γ. Θέμη το «κέντρο» είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο. Φαγητό ξαναζεσταμένο. Χρειάζονται τομές ριζικές για να αλλάξουν κάποια πράγματα που οι μεταρρυθμίσεις αδυνατούν να κάνουν, ακριβώς επειδή δεν είναι φτιαγμένες για να το πράξουν. Οπότε? Δώρον άδωρο. Η γνώμη μου πάντα.

Ανώνυμος είπε...

sas parakolouthw kai exete polu plaka! tha ithela th gnwmi sas gia th Roula kai ton albano, pia einai i apopsi tis ekklisias kai tou koumounismou?

Unknown είπε...

Θέλετε να ανοίξω ένα καινούργιο thread μήπως με θέμα

"Χριστιανο-Μαρξιστικό Καφωδείο";

(καφωδείο επειδή θα παίζω μουσική και θα βάζω και video-clips! έχει κανείς "Τα Χριστιανόπουλα" σε mp3; :-))

Θα βάλω blackangel και Όλγα (Όλγα άλλαξέ το σε whiteangel) να απαντούν στα "καυτά" ερωτήματα των φίλων, όπως ήταν του προηγούμενου. Αν συμφωνείτε, να προχωρήσουμε σε αναζήτηση σπόνσορα! Black τρέξε στον "Ριζοσπάστη" και εσύ Όλγα στην "Εκκλησία της Ελλάδος"! Τους θέλω χορηγούς! Το ένα banner θα μπει αριστερά, και το άλλο δεξιά! Κι εγώ στο κέντρο και όλοι ευχαριστημένοι!!
Τι λέτε; :-))))

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ black angel,

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και λανθασμένων εντυπώσεων, δεν ήταν πρόθεσή μου ούτε να προσηλυτίσω ούτε να ανοίξω τα μάτια κανενός. Απλά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Θέμη να συμμετάσχω σε αυτή την συζήτηση και να εκφράσω την γνώμη μου την οποία αρχικά προόριζα μόνο για τον ίδιο. Άλλωστε θεωρώ τον εαυτό μου τον πλέον ακατάλληλο για να κάνει τον διδάσκαλο στους άλλους. Και δεύτερον το θέμα δεν επιδέχεται διδασκαλίας. Μία σχέση ούτε μαθαίνεται, ούτε διδάσκεται. Απλά βιώνεται.

Το σχόλιο μου περί αποτυχίας του Χριστιανισμού που ανέφερες είχε να κάνει με το τι εννοεί ο καθένας όταν μιλάει για τον Χριστιανισμό. Εφόσον εσύ τον θεωρείς ιδεολόγημα και θεσμό, ναι, απέτυχε. Εγώ δεν τον βλέπω έτσι για αυτό και διαφοροποιήθηκα. Αυτήν την διαφορετική άποψη για το τι είναι Εκκλησία και τι Ορθοδοξία προσπάθησα να γράψω, όπως την ζω. Επομένως δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείς ότι προσπάθησα να σου "ανοίξω" τα μάτια.

Τέλος πάντων. Ίσως δεν εκφράστηκα σωστά. Αν έδωσα τέτοια εντύπωση ζητώ συγγνώμη.

Unknown είπε...

Παιδιά επιτρέψτε μου την παρέμβαση..

Επειδή δε γνωριζόμαστε όλοι, και για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις, καλό θα ήταν να μην αρχίσουμε να κρίνουμε και να κατακρίνουμε ο ένας τον άλλον, αλλά να σεβόμαστε τα πιστεύω και τα δεν πιστεύω του καθενός. Να σχολιάζουμε απόψεις και να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε: να γεμίσουμε μια δεξαμενή σκέψης και ιδεών, με το θάρρος της γνώμης και χωρίς το φόβο της απόρριψης και του χλευασμού!

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας και για την ευγενική πράξη να μοιραστείτε μαζί μου τα δικά σας πιστεύω και τους προβληματισμούς. Ίσως θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε κάποιο θέμα πιο επίκαιρο ή πιο ευχάριστο.. Αυτό δε σημαίνει πως εξαντλήσαμε τους προβληματισμούς μας ή ότι κλειδώνω το θέμα. Όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Σκοπός μου άλλωστε δεν είναι να κλείνω θέματα, αλλά να "δημιουργώ" νέα..

Φιλιά!
Θέμης

olgag είπε...

Ήρθα κι εγώ. Σήμερα η μέρα μου ήταν στην κυριολεξία μέρα πανικού και πλη22.
Για αρχή Θέμη, δεν μαλώσαμε εκτός κι αν έγινε κάτι τέτοιο και δεν το κατάλαβα. Έπειτα, μαύρε άγγελε θα ήταν πιο φρόνιμο να μην βρίζεις και να μην υιοθετείς χαρακτηρισμούς που δεν σε τιμούν. Ο καθένας μας έγραψε τα όσα πιστεύει, κανείς δεν προσπάθησε να βάλει με το ζόρι στο μυαλό του άλλου ιδέες. Το ότι δηλώνεις αριστερός και άθεος δεν μου λέει τίποτα. Για την ακρίβεια δεν μου λες και κάτι καινούριο. Στους δέκα αριστερούς που γνώρισα, οι 9 θαρρείς και έχετε το ίδιο λογισμικό. Χρησιμοποιείται ακόμα και την ίδια γραμματοσειρά. Καμία παραλλαγή. Τα χρυσοποίκιλτα των ιεραρχών βλέπω πως σε πείραξαν (πολλά από τα οποία είναι και ψεύτικα, δεν είναι αληθινός χρυσός), όμως τα χρυσοποίκιλτα και οι βίλες των αγνών κομμουνιστών πολιτικών σε αφήνουν αδιάφορο. Ξέρεις κάτι; Η Ορθόδοξη πίστη δεν χρειάζεται ούτε εμένα ούτε τον Δημήτρη ούτε και κανέναν άλλον ως υπερασπιστή της. Υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει προς πείσμα όλων όσων αρνείστε να διαβάσετε και καμώνεστε πως τα ξέρετε όλα. Η ψυχρολουσία που δέχτηκε η ιδεολογία σας (ιδίως το '90)και ο αφανισμός στον οποίο έρχεστε είναι ακριβώς επειδή ο εγωϊσμός σας είναι μεγαλύτερος από το είναι σας. Αυτά λοιπόν μαύρε άγγελε. Και μην δαγκώνεις όποιον έχει αντίθετη άποψη με εσένα γιατί το ίδιο μπορώ να κάνω κι εγώ και δε το βλέπω να μας οδηγεί κάπου. Δηλώνω επίσης εκτός από ορθόδοξη χριστιανή και δεξιά στο φρόνημα. Έτσι για να οριοθετηθώ κιόλας.

Τώρα σχετικά με τη Ρούλα και τον Αλβανό, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Θύμα και αυτή της ανοησίας που δέρνει τον κόσμο μας σήμερα. Επίσης και θύμα της μοναξιάς που δέρνει τον κόσμο μας σήμερα. Μια φίλη μου έστειλε μια διεύθυνση στην οποία υπάρχουν εθελοντές οι οποίοι μιλάνε σε μοναχικούς χρήστες. Αυτό κι αν είναι τρομερό λοιπόν!

Λοιπόν Θέμη, δεν πρέπει να έχεις παράπονο. Όποτε μπαίνω σε συζητήσεις προκαλώ εντάσεις αλλά και ανέβασμα του αριθμού των σχολίων!

Unknown είπε...

Όλγα, δεν έκανα σύσταση προς κάποιον συγκεκριμένο, προσπάθησα απλά να αποφύγω πιθανές ατομικές επιθέσεις.. Με την τελευταία τοποθέτησή σου όμως, νομίζω οτι θέλεις να τ' ακούσεις...
Τι να πω.. ο Θεός μαζί σου! :-)))

Unknown είπε...

Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο ο Δημήτρης όσο και η Όλγα νομίζουν ότι κατηγορήθηκαν για προσηλυτισμό.. Αυτό που ανέφερε ο blackangel είναι ότι απέναντι από το σπίτι του έχει μια εκκλησία που προκαλεί ηχορύπανση και παρόλ' αυτά το κράτος δηλώνει ανίκανο να εφαρμόσει το νόμο (αν ήταν νυχτερινό μαγαζί θα του έπαιρναν την άδεια λειτουργίας).. Όπως φαντάζομαι ότι το ίδιο θα μας ενοχλούσε αν αντί για εκκλησία, απέναντι από το σπίτι μας είχε κανένα τζαμί και έβγαινε και φώναζε ο Χότζας :-)
Εκεί νομίζω ότι εστιάζεται το φαινόμενο του προσηλυτισμού.. Στις διακρίσεις και την ανοχή του κράτους υπέρ των ορθοδόξων και κατά των αλλόθρησκων. Είναι ένα φαινόμενο που το βιώνουμε από τη μέρα που γεννιόμαστε..

Πάντως σε αντίθεση με τον blackangel, εγώ αν συνεχιστεί για πολύ ακόμα αυτή η κουβέντα, δε θα αντέξω.. Είμαι σχεδόν έτοιμος να ομολογήσω! (Για να σωθώ... ;-))

Blackangel είπε...

Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι συνομιλητές με το επίπεδο του Δημήτρη σπανίζουν. Με έκανες κομμάτια Μητσάρα με την απάντηση σου. Προσπάθησα να είμαι ερειστικός για να σε προκαλέσω και εκτεθείς όπως η Όλγα και δεν τα κατάφερα (ως εδώ απάντησα σοβαρά).

Κατά βάθος είμαι ευαίσθητος τύπος μην με βλέπεις έτσι μουνόπανο.

Είμαι με τα φεγγάρια μου. Δεν έχω τον Θεό μου, που λένε.:-)

Πιστεύω στον Βάζελο, μετράει αυτό? Έχω εναποθέσει εκεί τις ελπίδες μου για πνευματική ανάταση.

Όλγα μου ότι είσαι δεξιών πεποιθήσεων δεν χρειαζόταν να μου το πεις. Συντηρητισμός και θρησκεία πάνε χέρι χέρι.

Αυτό δεν με αφήνει αδιάφορο.

Και μια και μίλησες για...λογισμικό, ευτυχώς που έχουμε διαφορετικό. Φαντάζεσαι εμένα (εννοώ το σώμα μου) με τις δικές σου αντιλήψεις και εσένα με τις δικές μου? Τύφλα να έχει η Λίντα Μπλερ στον Εξορκιστή. Εκεί να δεις γέλιο που θα έριχνε αυτή η κοτούλα που δεν υπογράφει τα ποστ της και εμφανίζεται ως ανώνυμη. ;-)

Παιδιά προσωπικά το εξάντλησα το θέμα. Αν θέλετε να σας πω για την Ρούλα και τον Αλβανό ευχαρίστως.

Φιλια σε όλους. Ομόθρησκους, αλλόθρησκους και χωρίθρησκους (ποιητική αηδία).

Υ.Γ. Θέμη, βλέποντας τον τίτλο της δημοσίευσης σου θυμήθηκα έναν επνευσμένο τίτλο βιβλίου του Τζιμάρα με τον τίτλο "ΠΟΥΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ". :-)

olgag είπε...

Εαν κάτι δεν μου αρέσει στους άντρες τύπου blackangel (και ομοϊδεατών του που κρατούν την τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών) είναι το να θεωρούν μαγκιά τις εκφράσεις λιμανιού και τις κατα μέτωπο επιθέσεις. Ο Δημήτρης, έχεις δίκιο μαύρε, δεν το συνέχισε γιατί είδε το αδιέξοδο της συζήτησης. Εγώ το συνέχισα γιατί δεν επιθυμώ να βγαίνετε από πάνω άτομα χωρίς ουσιαστικό λόγο. Το αν έχεις μακρυά μαλλιά, ακούς heavy metal και τα πίνεις αργά σε κακόφημα μπαρ με περιθωριακούς τύπους με αφήνει παγερά αδιάφορη. Δεν σε θεωρώ ιδιαίτερο άνθρωπο (όπως κι εσύ εμένα) και σου το λέω όχι επειδή θέλω στα 28 μου να το παίξω οργισμένο νιάτο που δεν δίνει δεκάρα για τις εμεπειρίες και τις γνώσεις κάποιου μεγαλύτερού του αλλά επειδή δεν μου αρέσει η πνευματική σου ισοπέδωση. Ναι θα πηγαίνω εκκλησία επειδή μου αρέσει και αδιαφορώ αν κάποιος με αποκαλέσει μεταμοντέρνα και συντηρητική (στα μούτρα του καθενός τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί), ναι θα ψηφίζω δεξιά μέχρι να δω την αριστερά να κάνει ανοίγματα και να ανανεώνεται επιτέλους, ναι δε δίνω δεκάρα για το τι λένε οι άλλοι για μένα. Θα ορθώνω ανάστημα σε όποιον μου ζαλίζει τον έρωτα.
Φιλιά στο αριστερό σου μάγουλο λοιπόν μαύρε άγγελε από μια ορθόδοξη δεξιά με επιλεκτικό χιούμορ.

Και όσο για σένα Θέμη μου, δεν είσαι τόσο καλός διπλωμάτης όσο θέλεις να πιστεύεις.


Με αγάπη
η εκτεθειμένη σας Όλγα

ΥΓ=ο προϊστάμενος του ναού σου είναι πολύ μάγκας και του βγάζω το καπέλο

Unknown είπε...

Olga an ola auta pou les sto teleutaio post, ta les me agaph, euxomai na mh me mishseis pote.. :-)

Kalhmera!

olgag είπε...

Θέμη δεν μίσησα μέχρι τώρα άνθρωπο. Αισθάνομαι για εσένα και τον μαύρο άγγελο και τον Δημήτρη και τον κάθε Θέμη, μαύρο άγγελο και Δημήτρη ότι αισθάνομαι για όλους τους συνανθρώπους μου. Πότε κρύο, πότε ζέστη, πότε καύσωνα. Το χειρότερο αίσθημα για μένα δεν είνα το μίσος αλλά η αδιαφορία. Έτσι τιμωρώ κάποιον. Μόνο έτσι.

Σε αφήνω γιατί πρέπει να παραδώσω 2 εργασίες μέχρι και την άλλη Κυριακή. Υπάρχει περίπτωση να συναντηθούμε για φαγητό αυτήν την Κυριακή. Θα σε ενημερώσω.

Να περνάτε όλοι όμορφα και να ξέρετε πως ότι κι αν έχω γράψει μέχρι στιγμής το έκανα με χαμόγελο, ποτέ δε συννέφιασα. Φιλιά στα μούτρα σας λοιπόν.

Blackangel είπε...

Όλγα, ξέρεις γιατί εκτιμώ τον Μητσάρα? Γιατί μίλησε για την ταμπακέρα. Επικεντρώθηκε στο θέμα που έθεσε προς συζήτηση και προβληματισμό ο Τέμης. Εσύ αντ’ αυτού έκανες μια μικρή πουστίτσα (στο λιμάνι έτσι το λέμε), το πήρες όλο δεξιά και επικέντρωσες το πρόβλημα στον……..μαρξισμό. Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν δηλαδής.

Γιατί μου δίνεις λογαριασμό αν θα πηγαίνεις εκκλησία ή όχι? Με αφήνει παγερά αδιάφορο. Εκείνο που με απασχολεί, είναι, αν αυτή σου η ενασχόληση μπορεί να σε επηρεάσει την ώρα που πας πχ να ψηφίσεις και αυτό μόνο και μόνο γιατί μετά επηρεάζεις και την δική μου ζωή.

Πολλά φιλιά σε όλους και όλες.

Υ.Γ.1 Μου άρεσε η περιγραφή που μου έκανες αλλά δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να σκοτώσω τον…..μεσοαστό μέσα μου. Αντιστέκεται ο πούστης.

Υ.Γ.2. Αφιερωμένο στην φίλη μου την Όλγα:

http://www.youtube.com/watch?v=X5o5qhS4Rmg

olgag είπε...

M.A (από το Μαύρος Άγγελος), ποιος ξέρει τι "κουμμουνιστικά μανιφέστα" μου αφιερώνεις στο youtub και δεν μου τα ανοίγει ο internet explorer!

Ένα προσωπικό σου φάουλ:δίνεις και πάλι εύγε στον Δημήτρη όταν σε προηγούμενο ποστ σου τον κατηγόρησες για προσυλητισμό όταν ο ίδιος έκανε μια απλή κατάθεση γνώμης. Άσε τις γαλιφιές λοιπόν κατα μέρος. Επίσης οι γυναίκες κάνουμε ...τανιές, όχι ...ίτσες. Και πες μου που είδες να μιλάω για δεξιά όταν ευθύς εξαρχής ξεκίνησα να γράφω για θέματα πίστης; Διάβασε λίγο τα προηγούμενα ποστ μου μήπως και σου ξέφυγε κάτι.

Επίσης αν δεν χρησιμοποιήσω και κάτι που να σου δώσει το ερέθισμα για αντιπαράθεση δεν θα έχει και πλάκα η συζήτηση. Έχω μπλέξει σε πολλές συζητήσεις με κουμμουνιστές και είστε όλοι ίδιοι. Και για να μην παρεξηγηθώ (όπως και με τον Θέμη σε προηγούμενο ποστ μου) για κάτι που έγραψα πιο πάνω και σε αφορούσε, όταν λέω μου είσαι αδιάφορος όπως κι εγώ για εσένα, εννοώ αδιάφορη η πολιτική σου ιδεολογία όχι εσύ ως οντότητα, ως άνθρωπος. Δεν είμαι τόσο πια μηδενίστρια. Και για το τέλος (δε με βλέπω να περνάω τις εργασίες της πλη22) μακάρι όλοι οι δεξιοί να ήταν σαν κι εμένα η οποία έχω ρίξει την ψήφο μου στην αριστερά όπως και στο Πασόκ (εκτός από τον ανεκδιήγητο συνασπισμό). Φέτος ψήφισα και πάλι Καραμανλή (όχι ΝΔ) επειδή θέλω να συνεχίσουν τα έργα στην πολύπαθη πόλη μου (α! δεν ανήκω στους βολεμένους δεξιούς -είμαι άνεργη, προς το παρόν- αφού φρόντισα να μαλώσω νωρίτερα με εκείνους. Βλέπεις και εκείνοι με θεωρούν κακό παιδί γιατί δεν έγινα το ετερόφωτο γλυφτράκι τους). Δεν θα ψηφίσω δεξιά με Ντόρα στο τιμόνι γιατί κάτι τσιμπούσια της με τον Μπους στην Κρήτη μου κάθονται στο λαιμό. Όμως ούτε και την παλαιοημερολογήτισσα Παπαρήγα θα ψηφίσω αν δεν αλλάξει στάση αφού φαίνεται στα μάτια της ότι το θέλει και για λόγους που εκείνη ξέρει θέλει να παραμένει εγκλωβισμένη.

Blackangel είπε...

Όλγα ίσως αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Άντε λίγο ακόμα και σε βλέπω να ψηφίζεις ΚΚΕ Μ-Λ χαχαχα.

Φιλακια που λέει και ο ΛΕΠΑ (μπλιαχ)

Υ.Γ. Δεν είναι κομμουνιστικό μανιφέστο αλλά ένα τραγούδι του Αγγελάκα που το αγαπώ πολύ. Το "ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΛΑΨΩ". Αν δεν το έχεις ακούσει ποτές, δώσε προσοχή στους στίχους. ;-)

Ανώνυμος είπε...

Themi aurio gia mesimeriano exeis Primo Gusto.

olgag είπε...

Όπα, αφιερώνει η αριστερά τραγούδι στη δεξιά; Μόνο στο blog του Θέμη θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο!!!!

Έλα σε πειράζω Μ.Α., το γνωρίζω πως τα όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και αν σου έλεγα και άλλα για μένα θα με περνούσες στα σίγουρα για αριστερή (πάντως όπως και να έχει είμαι η αριστερή της δεξιάς, όλοι είμαστε κρυφοκουμμούνια κατα βάθος ξέρεις).
Τον Αγγέλακα τον άκουγα όταν πήγαινα γυμνάσιο, έχει εντελώς χαρακτηριστική φωνή. Το εν λόγω τραγούδι δεν το έχω ακούσει. Εγώ πάλι όσο μεγαλώνω με πιάνουν λίγο πιο τα αισθηματικά μου και ακούω μουσκή με πιο ρομαντική διάθεση -αν το εκφράζω σωστά-. Λατρεύω ορχηστρική μουσική, λαϊκά (από πιτσιρίκι), παραδοσιακά, όχι χέβι μέταλ γιατί δεν την καταλαβαίνω (εννοείται όχι θραζ μέταλ γιατί πονάνε τα αυτιά), ξένα-ελληνικά και γενικά τα πάντα. Είμαι γενικά της μουσικής.

ΥΓ=Αν καταλάβαινα μωρε πιο είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ θα ήταν όλα καλά. Τα φετινά τα έβαλα στη σειρά -νομίζω 4- και ανάθεμά με αν ήξερα πιο από όλα είναι αυτό του επίσημου ΚΚΕ! Μ-Λ, Λ-Μ, απλό, σε πακέτο των τριών κλπ

Unknown είπε...

"Aristeros einai autos pou blepei ta pragmata apo th pleura ton adunatwn" (Zan Paul Sartr)

Beni, esu ti fai exeis? 8eleis na allaksoume?

Blackangel είπε...

Θέμη μου αρέσει ο ορισμός που δίνει ο Σαρτρ. :-)

ΣΥΜΦΩΝΩ !!!!! (αν δεν παινέσεις το σπίτι σου....)

Όλγα, και εγώ τα μπερδεύω για αυτό πάω με προσημειωμένο ψηφοδέλτιο. ;-)

olgag είπε...

..από την πλευρά των αδυνάτων...
Πολύ ρατσιστής αυτός ο Σατρ. Δηλαδή όσοι έχουν περισσότερα κιλά τι πρέπει να κάνουν; Να αυτοκτονήσουν;

Αν εσύ Μ.Α. πηγαίνεις με προσημειωμένο ψηφοδέλτιο και ψηφίζεις τόσα χρόνια κκε εγώ τι πρέπει να πάρω μαζί μου; Χάρτη ή GPRS; Μάλλον θα είμαι σε ανοιχτή σύνδεση με την Αλέκα...

Unknown είπε...

Όλγα είπε...
..από την πλευρά των αδυνάτων...
Πολύ ρατσιστής αυτός ο Σατρ. Δηλαδή όσοι έχουν περισσότερα κιλά τι πρέπει να κάνουν; Να αυτοκτονήσουν;

=====================================
όχι.. να είναι υπέρ του να γίνουν όλοι χοντροί! δεν εξισώνεις τους μισθούς προς τα κάτω αλλά προς τα πάνω. Αυτό είναι αριστερή σκέψη. Το αντίθετο είναι λαϊκισμός, όπως μου είπε μια φίλη πρόσφατα...

olgag είπε...

Όχι Θέμη διαφωνώ. Δεν χρειάζεται όλοι να παχαίνουν γιατί ξεχνούν την πρότερη άθλια κατάστασή τους και δεν εκτιμούν το γεγονός ότι βρήκαν φαγητό να καλύψουν την πείνα τους. Έχει σχέση με την ψείρα που βγαίνει στο γιακά. Ο "νηστικός" από γεννησιμιού του, όσα κι αν αποκτήσει θα είναι πάντα νηστικός. Το βλέπουμε στον πολιτικό χώρο. Όλοι μπηκαν με τρύπια παντελόνια και μου βγήκαν με 40 διαμερίσματα, οφσορ εταιρείες, έκλεψαν τα χρήματα του κόσμου στο χρηματιστήριο κλπ. Έτσι λοιπόν κάποιοι ορθώς μένουν "φτωχοί" γιατί αν τους δώσεις κάτι περισσότερο μετά θα θελήσουν το αμέσως επόμενο περισσότερο και μετά θα θελήσουν και εσένα τον ίδιο. Τα σκουπίδια είναι πολλά, δεν θέλουμε και άλλα. (Δεν κάνω αναφορά σε αυτούς που ζουν στην εξαθλίωση, αυτό εξυπακούεται και είναι άλλο θέμα. Για αυτούς φταίμε όλοι μας και η θηλειά βαραίνει το λαιμό μας)

olgag είπε...

Θέμη διεκόπη κατα λάθος το μήνυμά μου. Ήθελα να σε ρωτήσω:τι στο καλό επιτέλους, πότε θα μιλήσουμε για παιδικά; Βαρέθηκα τις δεξιοκουμμουνιστικές συζητήσεις!!!!!

Unknown είπε...

Φαντάζομαι μιλάς μεταφορικά, υπονοώντας την αλαζονεία και τον φασισμό των πλουσιων, αλλα φτωχών στο πνεύμα, που θεωρούν ότι αυτοί είναι οι "εκλεκτοί" και όλοι οι υπόλοιποι κατώτεροι τους....

Γιατί αλλιώς δεν μπορώ να πιστέψω πως είσαι κατά τις ισότητας και υπέρ της ολιγαρχίας..

Ανώνυμος είπε...

(Η Όλγα είμαι)
Αυτη η ΔΕΗ μας έχει ζαλίσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Όλο διακοπές ρεύματος έχουμε...

Η αλαζονεία Θέμη δεν έχει τάξη, δεν ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία και δεν θρησκεύεται. Γνωρίζεις πως έχω κάνει σε πολιτικό γραφείο, άλλωστε το έχω πει πολλάκις. Εκεί λοιπόν ήρθα αντιμέτωπη με βλακεία τόσο οικονομικά ασθενέστερων ανθρώπων όσο και ευκατάστατων. Δεν είναι ο φτωχός καλύτερο κουμάσι και μην βιάζεσαι να τον υπερασπιστείς. Αντιθέτως παλιανθρωπιά και πονηριά έχω γνωρίσει κυρίως από την φτωχή και λαϊκή τάξη. Πονηροί μέχρι αηδίας. Αυτοί λοιπόν όταν δουν ένα φράγκο ξεπουλάνε και την ίδια τους την ψυχή. Δεν έχουν συνείδηση. Σαν και δαύτους λοιπόν έχουν μπει αρκετοί αν όχι οι περισσότεροι, σε θέσεις καλές σαν κι αυτές των πολιτικών. Παραδείγματα τύπου Τσοχατζόπουλου (ο πιο ερωτικός Πασοκσής πολιτικός κατά τη γνώμη μου, ιδίως στα νιάτα του...) όπου τον μάζευαν λιπόθυμο από το αλκοόλ σε στενοσόκακα της Γερμανίας, υπόδικους γονείς τύπου γονέα Βενιζέλου που γλιτώνουν την σοβαρή ποινή τους και όλα μέλι-γάλα, τύπου συζύγου Παπαγεωργόπουλου που πεινούσαν και ξαφνικά βρέθηκαν να ανοικοδομούν πολυκατοικίες από το πουθενά, τύπου Δαμανάκη "εδώ πολυτεχνείο" με 40!!! διαμερίσματα στην πλάτη και άλλα. Είναι λοιπόν πολλά και ηχηρά τα ονόματα τέτοιων τύπων. Όλοι αυτοί και άλλοι τόσοι ξεκίνησαν από το μηδέν πάτησαν ξέρεις που και έγιναν κάποιοι. Υπάρχουν όμως και άλλα παρόμοια σκουπίδια που δεν τα έχουν καταφέρει αφού και η κλεψιά πρέπει να σε πηγαίνει, παραμένουν φτωχοί και ποτέ δεν θα ξεφύγουν από τη μιζέρια τους. Δεν είναι όλοι οι πλούσιοι καθάρματα. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν περιουσίες ολόκληρες. Τυγχάνει να έχω προσωπικό μου φίλο τέτοιο άτομο. Μεγαλείο ψυχής εντελώς. Από την άλλη έχω και τον γείτονά μου ο οποίος δεν πλήρωσε ποτέ ένσημα στο ταμείο του, τα περνούσε από τον πισινό του και το έπαιζε ο αγάς της γειτονιάς. Τώρα παραπονείται πως φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι επειδή τρώνε λέει τα λεφτά του κράτους. Λαλακίας το ανάγνωσμα, όπως αντιλαμβάνεσαι. Γι' αυτό σου ξαναλέω πως το θέμα δεν είναι να είσαι φτωχός ή αριστερός για να δεις τη μεριά του φτωχού αλλά να είσαι άνθρωπος για να δεις το συνάνθρωπό σου.

Unknown είπε...

Όλγα μάλλον θέλεις να αναφερθείς στον νεοπλουτισμό και το κόμπλεξ κατωτερότητας των φτωχών έναντι των πλουσίων (γεγονός κι αυτό που πηγάζει από την υλιστική και καταναλωτική καπιταλιστική κοινωνία μας), αλλά ο τρόπος που τα αποδίδεις είναι πέρα για πέρα λάθος (λάθος με την έννοια ότι μπορεί να χαρακτηριστούν φασιστικές και επικίνδυνες οι απόψεις σου, αν κάποιος δεν καταλάβει τι εννοείς)..

Να θυμάσαι ότι οι ιδεολογίες, δεν είναι προσωποπαγή και δογματικά κινήματα (όπως αντιθέτως είναι οι θρησκείες), αλλά αποτελούν εκφράσεις κοινωνικής και πολιτικής κριτικής. Κι εσύ (σόρρυ αν σε στεναχωρώ), αλλά δε μιλάς πολιτικά..

Blackangel είπε...

Όλγα μου συμφωνώ μαζί σου.

Δικαίωμα στη φτώχεια και στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση όπως λες έχουν μόνο οι φτωχοί. Και εγώ προτιμώ την «εξαθλίωση» των πλουσίων. Με κόκα (όχι κόλα), αλλαξοκωλιές και κυνήγι ανθρώπινης σάρκας.

Είναι πιο εύκολο σήμερα να είσαι φτωχός παρά πλούσιος. Είναι πιο εύκολο να μην έχεις να πας τα παιδιά σου σε ακριβά σχολεία παρά στα τρισάθλια δημόσια ιδρύματα που ονομάζονται τύποις σχολεία (δήλωση Αλογοσκούφη πρόσφατα: «φυσικά και τα παιδιά μου τα πάω σε ιδιωτικά σχολεία»). Είναι πιο εύκολο αν αρρωστήσεις να βρεις ένα ραντσάκι και να την αράξεις σε ένα διάδρομο δημόσιου νοσοκομείου (που να σηκώνονται ελικόπτερα για τα ιδιωτικά νοσοκομεία κάθε μέρα).

Εξάλλου αν δεν υπήρχαν οι φτωχοί, πως θα ξεχώριζαν οι πλούσιοι? Μαζί σου. Η πλάκα ξέρεις ποια είναι? Ότι όταν κάποια στιγμή οι φτωχοί εξεγερθούν και αρχίζουν να παίρνουν κεφάλια πλουσίων, τότε θα τους πουν από πάνω και βάρβαρους.

Εξ’ αρχαιοτάτων χρόνων πρόσβαση στην παιδεία την είχαν κυρίως η Αριστοκρατία, ενώ ο λαός ήταν σε κατάσταση εξαθλίωσης. Ξέρεις γιατί? Γιατί αν τους μόρφωναν δεν θα ήταν σε αυτή την κατάσταση. Ξέρεις πόσους φτωχούς ξέρω σήμερα που ψηφίζουν Ν.Δ.? Εκεί να δεις βρισίδι που τους ρίχνω.

Θα πρότεινα κλείνοντας να γίνουμε όλοι πλούσιοι. Θέλω και εγώ να στείλω τα 3 παιδιά μου σε ιδιωτικό σχολείο. Πιάστηκε ο κώλος μου στα ράντσα όταν αρρωσταίνω. Βαρέθηκα να ζητάω ένα ρουσφέτι για να βρω δουλειά. Γιατί από πέρα από μαλάκα με λένε και απολίτιστο.

Ε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

olgag είπε...

Θέμη τώρα να θεωρήσω ότι προσπαθείς να με προστατέψεις ή ότι με βρίζεις με τακτ;

Αυτό που ήθελα να πω φορά είναι πως ευαισθησία προς τον αδύνατο συνάνθρωπο μπορούν να έχουν οι πάντες. Απλά το θέμα είναι πως καθορίζουμε την έννοια αδύνατος. Γιατί αν αδύνατος είναι κάποιος άστεγος με βρίσκεις σύμφωνη, αν είναι κάποιος αλλοδαπός κατατρεγμένος με βρίσκεις σύμφωνη, αν είναι κάποιος άρρωστος με βρίσκεις σύμφωνη, αν είναι κάποιος με κλιματολογικές ανησυχίες με βρίσκεις σύμφωνη, αν είναι αδύνατος ως προς την εκαπίδευσή του και πάλι με βρίσκεις εκεί όμως που με χάνεις είναι στον μίζερο φτωχό που νομίζει πως όλοι του χρωστάνε, που ποτέ δεν προσπαθεί και περιμένει πότε θα βγει κανένας μπροστάρης να διεκδικήσει τα δικά του δήθεν και καλά δικαιώματα. Δηλαδή Θέμη δεν εκτιμώ τους ανθρώπους εκείνους που ενώ γεννήθηκαν όπως και πολύ άλλοι στη φτώχεια δεν τόλμησαν και ούτε προσπάθησαν.
Με την λογική του Σαρτρ πάντως το κκε θα έβγαινε πρώτο στην Ελλάδα αφού αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν τα πράγματα από τη μεριά των αδυνάτων και προσπαθούν ο καθένας από το δικό του μετερίζι.

-διακοπή, δέχτηκα τηλέφωνο από τον Απόστολο Β. Τώρα συνεχίζω-

Αλήθεια Θέμη στις μέρες μας υπάρχουν πια ιδεολογίες;

Unknown είπε...

Αλήθεια Θέμη στις μέρες μας υπάρχουν πια ιδεολογίες;
-------------------------------------
Ιδεολογίες πάντα θα υπάρχουν, όσο υπάρχουν Άνθρωποι! Αυτοί που λένε ότι δεν υπάρχουν, είναι "οι βολεμένοι" και αυτοί που τους συμφέρει να πιστεύουμε το αντίθετο!

Σκέψου το από τη "δική σου" την πλευρά.. Υπάρχει ανάγκη σήμερα να πιστεύουμε στην ορθόδοξη Χριστιανική εκκλησία; Υπάρχει όσο ποτέ πριν.. Για τον ίδιο λόγο υπάρχουν και οι ιδεολογίες.. Μόνο που οι ιδεολογίες (όχι όλες), απευθύνονται σε ανθρώπους με ελεύθερο πνεύμα που οραματίζονται έναν ελεύθερο, δίκαιο και καλύτερο κόσμο. Όποιος μιλά για ιδεολογία προϋποθέτει ότι κατέχει μια αλήθεια ή γνώση, ενώ οι θρησκείες είναι δογματικές και προσπαθούν να περιορίσουν την ελευθερία του ανθρώπου και το πνεύμα, με το πρόσχημα της επικοινωνίας με το Θεό.. Γι αυτό και συμφωνώ ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε τις θρησκείες με τις ιδεολογίες.. Τα έχουμε αναλύσει αυτά και πριν.. Ας μην επαναλαμβανόμαστε..

Unknown είπε...

Και για να μην παρεξηγηθώ, το να είσαι ιδεολόγος, δε σημαίνει ότι αρνείσαι την επαφή με το Θεό.. Αλλά το να πιστεύεις στο Θεό χωρίς να έχεις ιδεολογία...

olgag είπε...

Λέω κι εγώ που χάθηκες Μ.Α; Τόση γλύκα τώρα τελευταία κόντεψα να την πιστέψω. Συγνώμη που θα σε στεναχωρήσω όμως ούτε κι εγώ είμαι πλούσια. Ο πατέρας μου έκανε 2 δουλειές για να μεγαλώσει τα δικά του 3 παιδιά τα οποία έστειλε σε δημόσιο σχολείο γιατί δεν είχε για ιδιωτικό. Το δημόσιο σχολείο ήταν μια χαρά σχολείο μέχρι που κάποιοι εκσυγχρονιστές έβαλαν το χεράκι τους. Όταν αρρωστήσαμε, αν και όχι οικονομικά ευκατάστατοι, κάναμε τα αδύνατα δυνατά να πάμε στην καλύτερη κλινική για να γίνουμε καλά. Υπήρξαν στιγμές που τα χρήματα έφτασαν μόνο για τα αυτονόητα όμως δεν μυξοκλάψαμε. Είπαμε ένα δόξα το Θεό και προχωρήσαμε στο αύριο. Έφτασε η στιγμή να γευτούμε και κάτι καλύτερο και δεν θα ντραπώ για αυτό. Εκτός από την φτώχεια υπάρχει και η προσωπική αποτυχία του καθενός να χρησιμοποιήσει τα όσα έχει προς το καλό του. Δεν με απασχολεί ο φτωχός που παίρνει κάρτες όταν ξέρει πως δεν μπορεί να τις ξεχρεώσει. Δεν θέλει βαριά μόρφωση για να το καταλάβει. Δεν με απασχολεί αυτός που χρεώνεται για να αγοράσει αυτοκίνητο με το οποίο θα πουλήσει μούρη στο γείτονα και μετά από καιρό του το παίρνει η τράπεζα. Το ότι τσαλακώνεται κόσμος και κοσμάκης καθημερινά για μια δουλειά ή για ένα μεροκάματο είναι γνωστό δεν μου λες κάτι καινούριο. Κι εγώ προσπαθώ να βρω δουλειά μα δεν βρίσκω. Στην αρχή είπα να κόψω δρόμο μέσω πολιτικής οδού όμως είδα ότι τα ανταλλάγματα ήταν σε βάση ηθικής, κι εγώ δεν πουλώ την δική μου.
Το ότι όμως κάποιοι αναγάγουν την προσωπική τους αποτυχία σε εξαθλίωση λόγω κακής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, με εξοργίζει. Το να είσαι φτωχός και αξιοπρεπής είναι διαφορετικό από το να είσαι φτωχός και παρτάλι. Και έλεος, όσοι είναι πλούσιοι δε σημαίνει ότι έκλεψαν και απέκτησαν. Κάποιοι τα δημιούργησαν από το μηδέν και τους βγάζω το καπέλο. Οι νεόπλουτοι πλούσιοι είναι μια βλακεία που εξαπλώνεται με τάσεις επιδημίας. Δε δίνω δεκάρα για αυτούς. Και πριν ακυρώσεις κάποιον Μ.Α φρόντισε να τον γνωρίσεις πρώτα. Που ξέρεις, μπορεί στις πράξεις του να είναι πιο αριστερός και από όλους τους αριστερούς του κόσμου.

Σου στέλνω πραγματικά τους συναγωνιστικούς μου χαιρετισμούς. Ξέρεις έχω κι εγώ κατέβει στο πεζοδρόμιο, το έχω παίξει χαζογκόμενα μπροστά σε διοικητές αστυνομίας προκειμένου να βοηθήσω ανθρώπους που γνώρισα πριν ένα φεγγάρι, χρησιμοποίησα αυτοκίνητο και οδηγό αντιδημάρχου για να εξυπηρετήσω τσιγγάνους Αλβανούς, μάλωσα με ιερείς, έκανα στόχο τον εαυτό μου και πυροβόλησα. Και όλα αυτά επειδή τόλμησα κι ας ήμουν αδύνατη...
-διακοπή, με τηλ. η γειτόνισσα να μου πει πως βρέχει για να μαζέψω από έξω τις κουρτίνες (είδατε που κάποιοι δεν με θεωρούν και πολύ φανατισμένη; όλο κάτι τέτοια μου κάνουν και με σκλαβώνουν). Τώρα συνέχεια-

Νομίζω πως τελείωσα.

Blackangel είπε...

Όλγα, γιατί απαντάς εκ προσωπικού? Δεν θέλω να μου πεις τα προσωπικά σου. Δεν δικάζεται κανένας. Συζητάμε. Αν υιοθετώ κάποιες βαρύγδουπες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς είναι γιατί that’s me. Αγάπα τους bloggers σου με τα ελαττώματα τους.

Ξέρεις γιατί δεν συμφωνώ μαζί σου? Γιατί πέρα από ένα υποβόσκων φασισμό, υπάρχει από μέρους σου η παραδοχή μια κατάστασης που ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει. Κάνεις μια άνευ όρων παράδοση και την ονομάζεις ευπρέπεια. Στο χωριό μου αλλιώς το λέμε αυτό.

Μου λες ότι δεν απέκτησαν όλοι οι πλούσιοι την περιουσία τους με δόλια μέσα. Ξέρεις πόσοι φτωχοί υπάρχουν με τίμια μέσα? ΟΛΟΙ.

Αρχίζω να πιστεύω ότι οι φτωχοί αποδέχονται αυτΉ την κατάσταση γιατί πιστεύουν ότι κάποια μέρα θα γίνουν πλούσιοι. Το «αμερικάνικο όνειρο» όπως το μάθαμε.

Τελικά ο καπιταλισμός στηρίζεται πέρα από τον ατομικισμό και την ηλιθιότητα και σε έναν ιδιάζων μαζοχισμό. Δεν εξηγείτε αλλιώς.

olgag είπε...

Μαύρε Άγγελε θα κάνω το 50στό σχόλιο και θα σταματήσω.

Έκλεισα την οθόνη και κατέβηκα γιατί αισθάνομαι πολύ κουρασμένη τον τελευταίο καιρό, έβαλα πυτζάμες και είπα να κοιμηθώ. Το ξανασκέφτηκα και είπα να ανέβω να σου απαντήσω. Έχεις δίκιο. Ότι κι αν έγραψες έχεις δίκιο. Κι εγώ αισθάνομαι φασίστρια ώρες-ώρες και προσπαθώ να δω τι φταίει. Σκέφτομαι πως φταίει κάποιο κυνηγητό του παρελθόντος αλλά δεν το θέτω ως δικαιολογία. Πηγαίνω παρακάτω να βρω κάτι άλλο. Όσο δεν θα βρίσκω δικαιολογία θα με τρομάζω πιο πολύ. Μπορεί να φαίνομαι από τα λεγόμενά μου πως είμαι ένα κακό σκυλί που δαγκώνει. Μπορεί και να είμαι όντως έτσι. Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Εσύ ζεις στο σύμπαν και βλέπεις μακρυά, εμένα με περιορίζουν τα στενά όρια της γης όπου πατώ. Συνέχισε να διατηρείς τα πιστεύω σου αυτά σε κάνουν ξεχωριστό. Ζητώ συγνώμη (και από τον Θέμη επίσης που έκανα κατάχρηση του blog του)αν σε εκνεύρισα στη συζήτηση. Υπόσχομαι κάποια στιγμή να μεγαλώσω και να δω τα πράγματα αλλιώς. Καλή αντάμωση

Blackangel είπε...

Βρε συ Όλγα δεν αμφισβητώ ότι μπορεί να είσαι το καλύτερο παιδί του κόσμου και εγώ ένα κάθαρμα που κρύβεται πίσω από «ωραία» λόγια.

Δεν σε «κρίνω» εσένα ως άνθρωπο αλλά όσα λες. Εξάλλου ενεπλάκης σε μια ατέρμονη συζήτηση που εκ των προτέρων ήσουν σε μειονεκτική θέση.

Αν θεωρείς ότι για μερικά πράγματα πρέπει να είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου είναι δικό σου θέμα καθαρά. Δεν μου πέφτει λόγος. Αυτό ισχύει και για μένα και για τον Θέμη και για τον Δημήτρη και για τον Χατζηπετρή.

Α και δεν νιώθω, ούτε είμαι ξεχωριστός. Απλώς εκφράζω τα πιστεύω μου μερικές φορές (μια που μας έπιασε μια αυτοκριτική διάθεση) με άκομψο τρόπο. Μην με παρεξηγείς, είναι από το υπερβολικό πάθος.

Να ξαναποστάρεις γιατί αν δεν το κάνεις, θα με κάνεις να νιώθω τύψεις και δεν θα μου μιλάει καιο Θέμης. Και εγώ ποιόν παλιοπασοκτζή θα βρίζω?

Αν είμασταν κοντά σε μια παρέα θα άνοιγα τα χέρια μου και θα σου έδινα μια πολύ ζεστή αγκαλιά (δεν το λέω χυδαία μην με παρεξηγήσεις).

Φιλιά.

Unknown είπε...

Τι έγινε εδώ; τα φτιάξατε εσείς;
Ελα αηδίες.. αφήστε τα σαλιαρίσματα και αρχίστε να γράφετε! Άνοιξα νέο θέμα!