1 Νοε 2007

Κάμερες στην Προστασία του Πολίτη

Κάτι που ακούσατε ίσως τις τελευταίες μέρες είναι η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρίου Γιώργου Σανιδά, για τη χρήση των καμερών της Τροχαίας, ώστε η ΕΛ.ΑΣ. να καταγράφει τα άτομα που δημιουργούν επεισόδια σε συγκεντρώσεις και πορείες.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (όπως αναμενόταν) τάχτηκαν εναντίον μιας τέτοιας απόφασης, όπως επίσης και η περίφημη αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς επίσης και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Φαντάζομαι πως και όλες οι οργανώσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ κλπ έχουν την ίδια αντίθετη άποψη.

Προσωπικά, και χωρίς να έχω κατασταλάξει σε μια απόλυτη άρνηση, έχω κάποιους προβληματισμούς για το αν τελικά είναι τόσο αρνητική η χρήση καμερών όσο την περιγράφουν.. Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό, είναι το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και ιδιαίτερα η χρήση των καμερών στα γήπεδα. Ως γνωστών, οι Βρετανοί είναι οι μεγαλύτεροι Χουλιγκάνοι και όπου αλλού βρεθούν εκτός από τη χώρα τους τα κάνουν γυαλιά καρφιά. Στα γήπεδα της Βρετανίας όμως, είναι όλοι σούζα! Αρνάκια! Πώς έγινε αυτό; Πολύ απλά.. η Σιδηρά κυρία Μάργκαρετ Θάτσερ, είχε απειλήσει πως αν ανοίξει έστω και μια μύτη, καταργείται το πρωτάθλημα! Ένα από τα μέτρα που πάρθηκαν, ήταν να τοποθετηθούν κάμερες στα γήπεδα και να παρακολουθούν τους φιλάθλους (φυσικά πάρθηκαν κι άλλα μέτρα). Το αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα, όπου στα γήπεδα των Αγγλικών ομάδων (τα οποία είναι γεμάτα από κόσμο και από οικογένειες και μικρά παιδιά) δεν υπάρχει καν το γνωστό συρματόπλεγμα μεταξύ ποδοσφαιριστών και φιλάθλων!

Θα μου πείτε τώρα ότι δε μιλάμε για το γήπεδο, αλλά για διαδήλωση! Και λοιπόν; Και στο γήπεδο θέλω να πάω για να φωνάξω και να υποστηρίξω την ομάδα μου και στη διαδήλωση θέλω να πάω για να φωνάξω για την αδικία, για την ανεργία, για να τιμήσω κάποιους, για να φωνάξω "Είμαι κι εγώ εδώ"! Δε με ενοχλεί καθόλου να βρίσκομαι σε μια διαδήλωση με ειρηνικούς σκοπούς και να με παρακολουθεί μια κάμερα της τροχαίας μέσα στις τόσες άλλες από κινητά τηλέφωνα, ή τα ιδιωτικά και δημόσια κανάλια. Δεν κάνω κάτι κακό για να ντρέπομαι που με παρακολουθούν! Σε δημόσιο χώρο βρίσκομαι και είναι τιμή μου να βρίσκομαι εκεί! Ο λόγος που δεν πάω σε πολλές διαδηλώσεις, είναι κυρίως επειδή τις πιο πολλές φορές αυτές καθοδηγούνται από μια μερίδα ανθρώπων που φωνάζουν τα κανάλια και τις κάμερες για να λένε μετά ότι συμμετέχουν ενεργά στη "λαϊκή" κατακραυγή και να αυτοπροβάλλονται, ενώ πάντα σχεδόν υπάρχουν και άνθρωποι που πηγαίνουν για τον ίδιο λόγο που πηγαίνουν και στο γήπεδο, δηλαδή για να τα σπάνε.. Τι σημασία έχει αν το αυτοκίνητο είναι Mercedes ή Υugo, ή αν τα MacDonalds είναι Αμερικάνικα; Και στις δυο περιπτώσεις αυτοί που την πληρώνουν τη ζημιά είναι οι απλοί πολίτες και το αδίκημα είναι φθορά ξένης περιουσίας..

Μήπως αντί να τα βάζαμε με την τεχνολογία και τη χρήση της, θα έπρεπε πρώτα να σκεφτούμε τι σημαίνει "παραβίαση των προσωπικών δεδομένων"; Τα τηλέφωνα παρακολουθούνται, ότι γράφουμε και ότι κάνουμε στο ιντερνετ καταγράφεται, όλοι έχουμε φάκελο και δεν μπορούμε να κρυφτούμε από τίποτα.. Και δεν κάνουμε και τίποτα! Γιατί αυτός ο στρουθοκαμηλισμός τώρα με τις κάμερες; Και στους Ολυμπιακούς αγώνες είχαμε κάμερες, μέχρι και αερόστατα! Παρόλ' αυτά, πήγαμε και καλά κάναμε, γιατί ήταν μοναδική ευκαιρία και εμπειρία ζωής, παρά την πιθανή δυσαρέσκειά μας για ιδεολογικούς λόγους..

Γιατί λοιπόν μας πειράζει η χρήση των καμερών, όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την προστασία του πολίτη; Είναι κακό να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για να συντονίσει το έργο της αστυνομίας στον αποκλεισμό των στοιχείων που θέλουν να αμαυρώσουν την αξία των διαδηλώσεων; Έτσι κι αλλιώς ακόμα και η χρήση των καμερών μπορεί να αποβεί αναποτελεσματική, γιατί η παρακολούθηση των διαδηλωτών θα έχει βοηθητικό και συντονιστικό χαρακτήρα στο έργο της ΕΛ.ΑΣ. Τι φοβόμαστε; Το τηλε-δικαστήριο των καναλιών συμβαίνει και τώρα, χωρίς την ανάγκη των καμερών της τροχαίας, άσε που οι cameraman των καναλιών παίρνουν καλύτερες λήψεις από τις ασπρόμαυρες κάμερες της αστυνομίας.

Και στην τελική, ο ρόλος αυτής της ανεξάρτητης αρχής προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ποιος είναι; να προστατέψει τα προσωπικά μας δεδομένα! Μα αυτό πρέπει να κάνει και τώρα! το κάνει; Γιατί λοιπόν λέει "Όχι" στη χρήση καμερών για τις διαδηλώσεις; Μήπως έτσι παραδέχεται την ανικανότητά της;
Διαισθάνομαι ότι τα επιχειρήματα κατά της χρήσης των καμερών περιορίζονται σε φιλολογικές συζητήσεις θεωρητικού επιπέδου και θα ήθελα να αναφέρω την εμπειρία μου από ένα περιστατικό που μου συνέβη στο Λονδίνο. Περνώντας μια μέρα από το Covent Garden, με σταματάνε δυο Άγγλοι δημοσιογράφοι και μου λένε ότι γυρίστηκε ένα πλάνο που είναι πιθανό να προβληθεί στην τηλεόραση και στο οποίο ήμουν μέσα (εγώ φυσικά δεν κατάλαβα τίποτα). Ήθελαν να υπογράψω ότι δεν έχω πρόβλημα, δηλαδή ότι συναινώ και πως το πλάνο τραβήχτηκε εν γνώση μου σε περίπτωση που αυτό προβληθεί. Βέβαια, την ίδια χρονική στιγμή, με παρακολουθούσαν άλλες 3-4 κάμερες της αστυνομίας, αλλά αυτές δεν μπορούσαν να με εκθέσουν γιατί αν και με παρακολουθούσαν, δε μπορούσαν να με προβάλλουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης! Αυτός είναι για μένα ο ρόλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων! Όχι η μη παρακολούθηση των διαδηλώσεων, αλλά η εξασφάλιση της μη έκθεσής μου χωρίς τη συγκατάβασή σου! Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της Αρχής! Είναι τόσο τραγικό αυτό; Ή είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;

Αυτά είχα να πω.. Και τώρα, εφόσον "Άκουσον μεν, πάταξον δε!" :-)



Queensryche-Eyes Of A Stranger

7 σχόλια:

olgag είπε...

Προσπαθώ να αποτοξινωθώ από τα: forum, blog, e-mail, msn γιατί πρέπει από εβδομάδα να παραδώσω δύο εργασίες και τις έχω μισές. Άσε που τώρα τελευταία έχω ένα λογισμό να πω του συντονιστή στο forum του ΕΑΠ να με ξεγράψει. Δεν είναι κατάσταση αυτή που βιώνω η φοιτήτρια...

Μια σύντομη γνώμη θα γράψω και θα αποσυρθώ από τον πειρασμό. Αυτό που σου συνέβη στην Αγγλία (δηλαδή να σου ζητήσουν να υπογράψεις για το αν επιθυμείς ή όχι να βγεις στην τηλεόραση μέσω αυτού του ρεπορτάζ, δηλώνει αν μη τι άλλο μια χώρα που ως ένα βαθμό σέβεται τον πολίτη της. Φυσικά με τρομάζει το ότι σε βρήκαν τόσο γρήγορα! Για την Αγγλία έχω ακούσει πως είναι η πιο καμεροκρατούμενη χώρα. Δεν πιστεύω πως όλο αυτό γίνεται στα πλαίσια της προστασίας του πολίτη. Μάλλον στα πλαίσια της αστυνόμευσής του.
Ρωτάς αν θα πρέπει να καταγράφονται από κάποια κάμερα οι διαδηλώσεις. Ούτως ή άλλως συμβαίνει κάτι τέτοιο κι αν όχι με κάμερες ακόμη, με αστυνομικούς ντυμένους στα πολιτικά οπωσδήποτε. Η αστυνόμευση θα υφίσταται πάντα και ίσως καλώς ως ένα βαθμό. Ας μην ξεχνάμε πως ορισμένοι ξεφεύγουν από τα νόμιμα πλαίσια της όποιας διαδήλωσης. Το να καις επειδή έτσι σου τη βάρεσε την περιουσία του άλλου είναι μια μορφή βλακείας που ασκείται από άτομα με σαφώς χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Ναι, κι εγώ θέλω στα λόγια να ανοίξω το κεφάλι πολλών που κόπτονται για την δήθεν δημοκρατία στην χώρα μου. Αυτό δε σημαίνει πως θα πάρω σφυρί και θα τους το καρφώσω στο κεφάλι.
Από την άλλη δε, είναι επικίνδυνο μα πιο πολύ είναι ύποπτο να καταγράφεται κάθε μας κίνηση. Η λογική "το κάνω για να σε προστατέψω" δεν έχει ισχύ γιατί και στο παρελθόν υπήρχε η οποιαδήποτε μορφή βίας όμως πάντα υπήρχε τρόπος να καταστέλλεται. Άρα η κάμερα δεν είναι όπλο για την δήθεν προστασία του απλού πολίτη (εννοείται πως για να πειστεί ο πολύς κόσμος θα δοθούν στη δημοσιότητα πχ βίντεο με κακοποιούς που συνελήφθησαν χάρη στη χρήση μιας κάμερας, κάπως πρέπει να δικαιολογηθεί μια τέτοια κατάσταση). Είναι όμως όπλο στα χέρια της εξουσίας για να προλαμβάνει μια κατάσταση δυσάρεστη προς το συμφέρον της πριν εκείνη εξαπλωθεί. Πάντως, όσο κι αν το προσπαθούν οι έχοντες και κατέχοντες να μας τυποποιήσουν ως ανθρώπους και να μας ελέγχουν ως απλά δεδομένα δεν θα το καταφέρουν ποτέ στην κυριολεξία. Ο υπόδουλος άνθρωπος πάντα βρίσκει το μονοπάτι προς την ελευθερία του.

olgag είπε...

Και Μ.Α. να μην αισθάνεσαι τύψεις. Θα κάνω γκεστ εμφανίσεις γιατί απλώς με πιέζει ο χρόνος. Εσύ να συνεχίζεις ακάθεκτος...

Unknown είπε...

Δυστυχώς το ΣΚ δεν είχα καθόλου πρόσβαση στο internet για να σου απαντήσω Olga, λόγω αλλαγής τηλεπικοινωνιακού φορέα..

Αν και θεωρώ σωστή την τοποθέτηση σου, διαπιστώνω πως η άρνηση της χρήσης καμερών "για την προστασία του πολίτη" , πηγάζει από τον φόβο της χρήσης της από την πλευρά της "εξουσίας", δηλαδή από την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους-Πολιτών.

Με λίγα λόγια, αυτό που βλέπω είναι ότι φοβόμαστε περισσότερο αυτούς που ψηφίζουμε, παρα αυτούς που θέλουν να αμαυρώσουν τις πορείες και τις διαδηλώσεις και την αξια τους..

Τι να πω.. Ας το λάβουν το μήνυμα αυτοί που έχουν την εξουσία..

Y.G. Πάντως, αν και δεν είναι ενδεικτικό, μου κάνει εντύπωση που το poll που έβαλα δείχνει μοιρασμένες απόψεις σχετικά με το θέμα..

Ανώνυμος είπε...

θα έλεγα ότι το τραγούδι που ταιριάζει περισσότερο σε αυτο το κείμενο είναι το electric eye των Judas Priest......

olgag είπε...

Αυτός που αμαυρώνει όπως λες κι εσύ Θέμη (μια παρατήρηση:μπορείς να γράφεις το όνομά μου με ελληνικούς χαρακτήρες, μην μπαίνεις στον κόπο της εναλλαγής γλώσσας) τις πορείες και τις διαδηλώσεις είναι ούτως ή άλλως βαλτός από την εξουσία. Γνωστός μου μου έλεγε το εξής (και μάλιστα είναι ο δεύτερος γνωστός μου από το ίδιο πολιτικό γραφείο που μου κάνει την ίδια μαρτυρία σε διαφορετικό χρονικό διάστημα η μία από την άλλη): χτυπούσε το τηλέφωνο στις 11 το βράδυ και μου έλεγαν "το γνωστό στο τάδε μέρος". Έκοβα μία πατάτα στη μέση, έβαζα μέσα της ξυραφάκι και την περνούσα από ένα δίχτυ. Συναντιόμασταν κάπου και ή τα κάναμε γυαλιά καρφιά ή μαλώναμε με τους άλλους του αντίπαλου κόμματος. Στην ερώτησή μου "κι αν πάνω στον καβγά σε σκότωναν με τα αντίστοιχα δικά τους περίφημα όπλα ή σκότωνες εσύ πως θα ένιωθες τώρα;" μου απάντησε πως τα θυμάται και μετανιώνει πικρά. Το θεωρώ εξαιρετικά τραγικό.
Όμως εκεί που θέλω να εστιάσω είναι πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι οι νυν βολεμένοι ή οι επόμενοι που περιμένουν στη σειρά. Είναι χειραγωγούμενοι της εξουσίας. Και τους αρέσει. Αν δεν τους άρεζε θα ήταν σαν όλους εμάς τους υπόλοιπους. Άρα δεν διαχωρίζω τους "ταραξίες" από την ισχυρή άρχουσα τάξη καθότι οι πρώτοι είναι εξυπηρετητές της δεύτερης.
Θα την πληρώνουν πάντοτε και μερικά "πράσινα παπούτσια" επειδή για κακή τους τύχη διαδήλωναν και δεν τα έσπαζαν.
Πριν 3 χρόνια μαζί με μια παρέα παιδιών πήγαμε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και σηκώσαμε πανό σχεδόν απέναντι από τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Το πανό ήταν σχετικό με την Μακεδονία. Είχα έναν αστυνομικό ακριβώς από πίσω μου και μόνο για εμένα. Ένας άλλος κάποιο άλλο παιδί και πάει λέγοντας. Θυμάμαι πως αρχίσαμε τη συζήτηση με τα παιδιά τους αστυνομικούς και μας είπε μάλιστα ο ένας: πριν λίγες μέρες οι αντεξουσιαστές σήκωσαν πανό που έβριζαν Ελλάδα και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς και οι εντολές μας ήταν να μην τους ενοχλήσουμε. Για εσάς μόλις λάβαμε εντολή να σας έχουμε σε απόσταση εκατοστών. Μην το ψάχνατε παιδιά!

Όντως δεν το έψαξα γιατί με τους αστυνομικούς δεν είχα να χωρίσω κάτι. Εξάλλου σηκώσαμε ένα πανό υπέρ της Μακεδονίας μας, δεν βλάψαμε κανένα ούτε βρίσαμε ούτε τα σπάσαμε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

If...ιγένεια είπε...

Big brother σε νέα έκδοση..

Unknown είπε...

Δεν είναι Big Brother σε νέα έκδοση.. Το μάτι του μεγάλου αδερφού μας βλέπει εδώ και χρόνια..

Αυτό που πάει να αλλάξει το τελευταίο διάστημα είναι η χρησιμοποίηση των καμερών εν γνώση μας ως μέτρο πρόληψης και καταστολής.

Τι είναι προτιμότερο; να μας παρακολουθούν και να το αρνούνται; ή να μας ενημερώνουν ότι ο χώρος παρακολουθείται;

και στο κάτω κάτω ρε παιδιά, σε δημόσιο χώρο βρίσκονται οι κάμερες παρακολούθησης.. Το να μην τις θέλουμε επειδή "μας την σπάει", είναι το ίδιο με το να λέμε σε κάποιον περίεργο "τι κοιτάς ρε!";

Σε τόσα μαγαζιά, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, clubs, bar, κλπ που υπάρχουν κάμερες τι κάνουμε; απλά δεν πηγαίνουμε;

Όπως έχω ξαναπεί, για μένα είναι θετικό να μπουν κάμερες παρακολούθησης, αν πρόκειται να συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή των διαδηλώσεων και τον εντοπισμό των αποκαλούμενων "γνωστών - αγνώστων" που ουδεμία σχέση έχουν με τον σκοπό των διαδηλώσεων, αλλά υπάρχουν για να προκαλούν επεισόδια και να αμαυρώνουν τον χαρακτήρα τους και να αποτρέπουν την προσέλευση του κόσμου..

Η ανησυχία πρέπει να υπάρχει, όχι για την ύπαρξη ή μη των καμερών, αλλά για το ρόλο της περίφημης αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Δηλαδή, η ίδια η αρχή πρέπει να έχει ως μέλημα την προστασία του πολίτη από την έκθεσή του σε κοινή θέα, χωρίς την έγκρισή του, ακόμα και σε περίπτωση ποινικών αδικημάτων. Π.χ., Αν η κάμερα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό κάποιου εγκληματία, τότε καλά κάνει και υπάρχει! Ακόμα και ο χειρότερος εγκληματίας όμως, θα πρέπει να παραμένει ανώνυμος, και να δημοσιοποιούνται τα προσωπικά του δεδομένα, μόνο εφόσον ο ίδιος συναινεί!

Αν αυτό δε συμβαίνει όμως, μην τα βάζετε με το κράτος, αλλά με όλους αυτούς τους ανεξάρτητους δήθεν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προτιμούν να παραιτηθούν επειδή υπάρχουν κάμερες, παρά να κάνουν αυτό για το οποίο κλήθηκαν, δηλαδή να δουλέψουν! Και μέρος της δουλειάς τους είναι, η εξασφάλιση της σωστής χρήσης των καμερών παρακολούθησης, για την προστασία των πολιτών!

/Θέμης