Ορίστε! Ένα αγαπημένο θέμα για πολλούς.. θρήσκους, αλλόθρησκους, άθεους, αγνωστικιστές, Μπαοκτσήδες, κλπ κλπ..
Όλοι οι παραπάνω, πιστεύουν δε πιστεύουν σε κάποιον Θεό, είναι (ακόμη κι αν δεν το γνωρίζουν) υποστηρικτές διαφόρων "θρησκειών".
Όπως μου είπε ένας φίλος και συνάδελφος, πολύ καλός γνώστης της Χριστιανικής θρησκείας, "η λέξη 'θρησκεία' εμπεριέχει από μόνη της κάτι το αρνητικό, γιατί συνδυάζεται με την λέξη 'οπαδός'".
Εγώ δε γνωρίζω και πολλά από αθεϊσμό, από Μπαοκ, αγνωστικισμό ή από άλλες θρησκείες ή αιρέσεις (σύμφωνα με την "επίσημη" θέση του Χριστιανισμού, όλες οι θρησκείες εκτός της Χριστιανικής αποτελούν αίρεση). Για τον Χριστιανισμό όμως, μπορώ να έχω άποψη αφού είμαι "δηλωμένος" Χριστιανός Ορθόδοξος (δεν άλλαξα ταυτότητα ακόμη) και είναι η θρησκεία που ασχοληθήκαμε πολλάκις στα μαθητικά μου χρόνια...
Δεν ξέρω αν θέλω να καταγράψω τις ενστάσεις μου για τον Χριστιανισμό που γνωρίζω ή αν θα έπρεπε να επικεντρωθώ στην αναγκαιότητα ή μη της ύπαρξης των θρησκειών γενικότερα. Όταν ακούω αυτό το "Πατρίδα - Θρησκεία - Οικογένεια", στο μυαλό μου έρχεται η μαύρη εποχή της χούντας και της δεξιάς, η ΚΥΠ, οι "αγροφύλακες", η "παλιά δεξιά", ο Χίτλερ! Με λίγα λόγια.. μού ρχεται να ξεράσω! Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δύσκολο μου είναι το θέμα που επέλεξα σήμερα!
Ας διαχωρίσω το παραπάνω τρίπτυχο για να κάνω πιο εύκολη την ζωή μου..
Πατρίς: Πατρίδα σου είναι όπου αγαπάς. Αγαπώ την πατρίδα μου επειδή ζω εδώ και νοιάζομαι γι αυτήν. Αγαπώ και το Λονδίνο :-). Αν δε ζούσα στη Θεσσαλονίκη, είναι το μόνο μέρος που θα ήθελα να ζήσω. Πολυ-πολιτισμική πόλη, καθαρή, απλωμένη, το κέντρο της Ευρώπης! Όλοι οι λαοί του κόσμου, όλες οι φυλές συνυπάρχουν αρμονικά! Στο μεταπτυχιακό τμήμα του πανεπιστημίου που ήμουν, πολλές φορές η παρέα αποτελούνταν από Άγγλους, Αμερικανούς, Έλληνες, Πακιστανούς, Κινέζους, ανθρώπους όλων των χρωμάτων! Μακάρι κάποτε να αποκτήσουν και οι Ελληνικές πόλεις αυτήν την κουλτούρα.. Κάπως έτσι φαντάζομαι πως θα ήταν και πριν "ο καλός θεούλης" μπερδέψει τις γλώσσες των ανθρώπων όταν έφτιαχναν τον πύργο της Βαβέλ! :-(. Αλλά αυτά τα λέει η παλαιά διαθήκη νομίζω, οπότε μάλλον δε φταίει ο "δικός μας" θεός, αλλά ο Εβραϊκός θεός αν θυμάμαι καλά.. Εξάλλου ο "δικός μας" Θεός είπε "Αγαπάτε Αλλήλους"! :-)
Θρησκεία: Πρέπει να εξομολογηθώ πως όταν πήγαινα στο δημοτικό, κάθε Παρασκευή 15.00-16.00 και ενώ παίζαμε μπάλα στην αλάνα του σχολείου, ερχόταν η κατηχήτρια και μας καλούσε να κάνουμε διάλλειμα και να πούμε μια ιστορία! Μια χρονιά μάλιστα είχα πάρει και ένα βιβλίο δώρο, γιατί δεν έλλειψα ούτε μια φορά από το κατηχητικό!! (Πολύ καλή κυρία, είχε μια ηρεμία στο πρόσωπο, στα λόγια της, δε μας μάλωνε ποτέ, αλλά μας έπιανε κουβέντα και με βάση αυτά που λέγαμε επέλεγε την παραβολή που θα μας διηγούταν στη συνέχεια. Πολύ καλός άνθρωπος.. να ναι καλά). Όπως μας τα έλεγε εκείνη η κυρία, είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι μου αρέσει ο Χριστιανισμός. Μεγαλώνοντας όμως, διαβάζοντας και ακούγοντας πράγματα που δεν ήξερα, άρχισα να προβληματίζομαι από πολλά που διάβαζα από τα σχολικά βιβλία αλλά και από αυτά που άκουγα από τους εκπροσώπους της εκκλησίας...
Την πρώτη μου ένσταση την είχα στην Α΄ γυμνασίου όταν αναρωτήθηκα μπροστά στην καθηγήτρια των θρησκευτικών, γιατί θα πρέπει να φάμε το Χριστιανισμό στη μάπα και πάλι, αφού έχουμε διδαχτεί γι αυτόν στην Ε και ΣΤ' Δημοτικού! Δε θυμάμαι τι μου απάντησε, αλλά θυμάμαι ότι μου μείωσε το βαθμό μου στο επόμενο τρίμηνο!
Στο λύκειο, διαμαρτυρήθηκα όταν στο αντίστοιχο βιβλίο θρησκευτικών κάπου διάβασα ότι "Είναι ενθαρρυντικό ότι στις μέρες μας, ολοένα και περισσότεροι νέοι καταφεύγουν στη μοναχική ζωή και προσεύχονται για όλους εμάς" !!! Τέλος πάντων, ο άνθρωπος μετά από πίεση αναγκάστηκε να μας πει ότι "κι αυτός τη δουλειά του κάνει" και όποιος διαφωνεί ας το προσπεράσει αυτό το σημείο..
Μεγαλώνοντας έμαθα κι άλλα πολλά που δεν τιμούν καθόλου την επίσημη εκκλησία μας, ή τουλάχιστον δε με εκφράζουν καθόλου. Ενδεικτικά αναφέρω τον τρόπο που απέκτησε η σημερινή επίσημη Ελλαδικη Χριστιανική Εκκλησία την τεράστια περιουσία της επί τουρκοκρατίας, κληρονομώντας δηλαδή τις περιουσίες των ελλήνων πολιτών για να μην περιέλθουν στα χέρια των τούρκων. Τότε καλά έκανε και τα "δανείστηκε" μέσω χειρόγραφων ιδιωτικών συμφωνητικών, αλλά τώρα γιατί δεν τα επιστρέφει στους ιδιοκτήτες τους; Να σας πω εγώ γιατί! Γιατί σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, η εκκλησία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), και ως συνέπεια, σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους δεν υφίσταται χρησικτησία κατά του Δημοσίου, αλλά μόνο κατά ΝΠΙΔ! Δηλαδή, όσων αφορά την ιδιοκτησία "Γης", τα κλεμμένα της εκκλησίας παραμένουν στην κατοχή της με τις ευλογίες του Ελληνικού κράτους!!! (Αυτά μόνο για την ακίνητη περιουσία.. γιατί για τους θησαυρούς και τις λίρες που έχουν έρθει στην κατοχή της εκκλησίας, τρέχα-γύρευε).
Θα έχετε ακούσει πολλές φορές τους ανώτατους ιεράρχες να λένε πως "θέλουν να βάλουν χέρι στην περιουσία της εκκλησίας"! Δεν εννοούν ακριβώς αυτό που μόλις περιέγραψα.. Η αλήθεια για την αμύθητη περιουσία της εκκλησίας θα αποκαλυφθεί μόλις ολοκληρωθεί το περίφημο "Κτηματολόγιο"! (Ανεπίσημα στοιχεία αναφέρουν πως θα αποκαλυφθεί ότι πάνω από το 65% της Ελληνικής γης ανήκει στην εκκλησία). Δεν έχω σκοπό να υπερασπιστώ το «σύντροφο» Λαλιώτη, αλλά μιλώντας με στοιχεία, είναι γεγονός ότι η Α΄φάση του κτηματολογίου για την οποία κατηγορήθηκε ο Λαλιώτης σαν Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (που πήγαν τα λεφτά του Κτηματολογίου;) δεν ολοκληρώθηκε στο βαθμό που αναμενόταν, όχι μόνο από κακοδιαχείριση, αλλά κυρίως επειδή το ποσοστό των ενστάσεων έφτασε το ασύλληπτο ποσοστό του 80% περίπου!! Νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό και δε χρειάζεται να το αναλύσω άλλο.. είναι "λεπτό" θέμα.
Για όποιον αμφιβάλει για την εγκυρότητα των όσων ανέφερα, ας απευθυνθεί κατ' αρχήν στον δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης, που τόλμησε να αντισταθεί και να διαμαρτυρηθεί για τις ομαδικές αγωγές της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, κατά ιδιωτών, ανύποπτων πολιτών.. θα μάθει πολλά περισσότερα απ' όσα φαντάζεται!
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός πως σε αντίθεση με όλους τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες, η επίσημη Χριστιανική εκκλησία ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ φόρους για όλη αυτήν την περιουσία!!!! (ή καλύτερα, πληρώνει ένα πολύ μικρό αμελητέο ποσοστό 1%-5% νομίζω, ενώ ο αντίστοιχος φόρος για τους ιδιώτες είναι πολύ πολύ μεγαλύτερος). Κάθε φορά που μιλάμε για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας φυσικά οι άνθρωποι της εκκλησίας διαφωνούν! Εμ βέβαια, αν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ, θα χάσει όλα αυτά τα προνόμια και φυσικά κερδισμένοι θα είναι όλος ο ελληνικός λαός.. (Να τη και η πελατειακή σχέση ανάμεσα στην εκκλησία και την εξουσία. Αφού όποιο κόμμα τολμήσει μια τέτοια κίνηση διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας, έχει χάσει αυτομάτως 3,5 εκατομμύρια έλληνες ψηφοφόρους, όπως έγινε και με τις υπογραφές με την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Άλλαξε η κυβέρνηση, ήρθε νέα που ήταν υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος και το θέμα ξεχάστηκε και από την νέα κυβέρνηση και από την εκκλησία.)
Θα μου πείτε τώρα... "αυτά που γράφεις τι σχέση έχουν με το Χριστιανισμό; Επειδή η εκκλησία έχει πάρει λάθος δρόμο φταίει ο Χριστιανισμός;"
Όχι, δεν τα έχω βάλει με τον Χριστιανισμό. Όλες οι θρησκείες έχουν τον ίδιο "καλό" σκοπό: Να χτίσουν ηθικούς νόμους, πιο ισχυρούς από τους "ανθρώπινους νόμους" για να εξουσιάζουν τους ανθρώπους και να περιορίζουν τα πάθη τους. Ίσως είναι αναγκαίο κακό.. για να γλιτώσουμε από κάποιο μεγαλύτερο κακό.. Εκμεταλλεύονται την αδυναμία μας να πιστέψουμε στους ανθρώπους και προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε σε μια ανώτερη αυθύπαρκτη πνευματική οντότητα...
Δυστυχώς το ψέμα είναι πιο αληθινό (πιστευτό) από την αλήθεια... και το έχουμε ανάγκη...
Θέμης
Υ.Γ. Δεν έγραψα για την Οικογένεια: Καλό πράγμα είναι. Να κάνετε οικογένεια! :-)
23 Οκτ 2007
Περί θρησκείας και άλλων... δαιμονίων!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
5 σχόλια:
Θέμη μου ωραίο θέμα, αλλά τεράστιο. Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις. Η σχέση μου με την θρησκεία μοιάζει με τη δική σου. Χωρίς να ενδιαφέρει και πολύ απλά να αναφέρω χαριτολογώντας ότι στο Γυμνάσιο με είχαν πάρει χαμπάρι καθώς ο Γυμνασιάρχης κάθε πρωί μου πρότεινε να πω την προσευχή για να ακολουθεί ο εξής διάλογος:
-Δεν την ξέρω……
-Μωαμεθανός είσαι Β…….έ?
και γέλιαααα στο ακροατήριο.
Νομίζω στα θρησκευτικά πρέπει να είχα πιο μικρό βαθμό και από την φυσική. Είχα δηλαδή μια άρνηση για καθαρά ιδεολογικούς λόγους (όπως και εσύ ανάφερες).
Η εκκλησία για μένα – δεν επικεντρώνομαι στην ορθόδοξη μόνο –είναι συνώνυμη του σκοταδισμού, της αμορφωσιάς και του φόβου με σκοπό τον έλεγχο. Θα μπορούσα να πω και άλλα αν δεν φοβόμουν μην με τιμωρήσει Ο……Θεός.
:-)
έτσι έτσι... κρατα και μια πισινή! Που ξέρεις.. μπορεί και να υπάρχει :-)
Και τώρα που το θυμήθηκα.. Υπάρχει μια ιστορία στο σόι μου, που λέει ότι ένας προ-προ-προ-παππούς μου είχε κάνει συμφωνία με ένα μοναστήρι στην Τήνο και δώρισε την περιουσια του (μιλάμε για πολλές λίρες!) στο Μοναστήρι, με την προϋπόθεση να την επιστρέψει στον πρώτο απόγονο του που θα πάει στο μοναστήρι και θα τη ζητήσει. Κανεις όμως δεν ξέρει ποιο είναι το μοναστήρι αυτό και δεν υπάρχουν αποδεικτικά χαρτιά.
Αχ θεούλη μου, αν υπάρξεις, κανε να εμφανιστεί ένας καλός μοναχος που διαβάσει το blog μου και γνωρίζει την ιστορία και να μου παραδώσει το θησαυρό του πολυαγαπημένου μου προ-προ-προ-παππου μου...:)))
Θέμη γεια, είμαι new στην παρέα. Σε βρήκα σερφάροντας και οι απόψεις σου με "προκάλεσαν" να μιλήσω.
Εγω, αντίθετα με σένα, πιστεύω ότι υπάρχει Θεός "ορθόδοξα". Μάλλον θα'λεγα ότι μου άρεσε ο τύπος της κυρίας του κατηχητικού στο Δημοτικό σου και ότι με βρίσκει αντίθετη η αποψη των καθηγητών σου μετέπειτα. Η ελευθερία είναι στοιχείο αναγνώρισης ενός ορθόδοξου χριστιανού. Οι υπόλοιπες συμπεριφορές είναι κομπλεξισμοί, που όλοι έχουμε διαμορφωμένους μέσα μας και με κάθε ευκαιρία τους αποκαλύπτουμε.
Όσο για την εκκλησιαστική περιουσια, είναι ένα θέμα το οποίο δε μπορεί να συσχετιστεί άμεσα, αλλά ούτε και να επηρεάσει το τί πιστεύεις τελικά μέσα σου (ξέρεις, αυτό που ή δεν θελεις ή δεν το ομολογείς στην τελική, βρε αδερφέ).
Η γνώμη μου είναι ότι η γνήσια εκκλήσια, δηλαδή η ενότητα και ομοψυχία του συνόλου των ανθρώπων (γιατί η λέξη εκκλησία προέρχεται από το εκ+καλώ) και όχι ο τυχοδιωκτισμός, που απαντάται πολλές φορές, είναι η μόνη δυνατότητα να "μυριστείς" τον Θεό της αγάπης και της πλήρους ελευθερίας και έτσι τελικά να ηρεμήσει η ψυχούλα.
Τα ξαναλέμε "εν ευθέτω καιρω".
Bellissima καλώς ώρισες στον "Κυβερνοχώρο" μου :-)
Ίσως πρόσεξες πως το θέμα το αναλύσαμε αρκετά και σε επόμενο thread, με την ευγενική συμμετοχή κυρίως της Όλγας και του Blackangel..
Ωστόσο, αυτά τα θέματα πίστης ποτέ δεν εξαντλούνται και πολλές φορές τα βιώματα και οι εμπειρίες μας φέρνουν σε σύγκρουση με τον εαυτό μας και νοιώθουμε ότι αυτοαναιρούμαστε. Θεωρώ πως κάτι τέτοιο είναι υγιές και η συνεχής αναζήτηση και η έρευνα προς το.. άγνωστο είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι και με χαρακτηρίζει.
Κατά συνέπεια, θαυμάζω μεν τους ανθρώπους που έχουν βρει την ηρεμία στην ψυχή τους (νομίζω πως είσαι μια από αυτούς), αλλά προσωπικά και προς το παρόν νομίζω πως δε θα την άντεχα την τόση ηρεμία... :-)
Eίναι αυτό που λες και παραπάνω...οι θρησκείες θέλουν οπαδούς αλλά οι "ιδρυτές" των θρησκειών δεν είπαν να γίνουμε οπαδοί, αλλά να μπούμε μέσα στην ομάδα. Δεν είπαν ποτέ να τους κάνουμε θρησκεία και να τους προσκυνάμε, αλλά να γίνουμε σαν κι αυτούς και αυτό ήταν το πραγματικό τους μήνυμα. Ο τότε αιρετικός Χριστός γέννησε μια καινούργια ενέργεια, την εξύψωση του πνεύματος. Οι θρησκείες έχουν θεό, η φιλοσοφία τον αναζητά μέσα της και δεν έχει καμία σχέση με τους εγωκεντρικούς "πιστούς". Όλοι αυτοί οι υιοι του ανθρώπου που πέρασαν από τη γη ξέρανε πολύ καλά πως όλα είναι ένα όπως και η αγάπη, αλλά εμείς χωρίσαμε τα πάντα σε χιλιάδες κομμάτια όπως και τους εαυτούς μας. Λίγο ρομαντικά ακούγονται όλα αυτά, αλλά επειδή είναι γι' αυτό ακούγονται... Η ουσία είναι όμως να κατανοήσουμε την διαφορά της αλήθειας από την πραγματικότητα όπως της ποίησης από την ιστορία, όπως της εκκλησίας από τον Θεό, την πιο φωτεινή ενέργεια, το κάρμα, τον πυρήνα... anyway πες το όπως θέλεις.
Δημοσίευση σχολίου