Η άποψη μου γενικά είναι πως όταν κάτι γίνεται παγκόσμια μέρα, σημαίνει πως έχουμε ξεχάσει να ασχολούμαστε με αυτό ουσιαστικά και βρίσκουμε αφορμή να το θυμηθούμε.. για μια και μόνο μέρα!!!
Επίσης, ιδιαίτερα προβληματίζει την κοινή γνώμη ότι οι λεγόμενοι "χορηγοί" των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο είναι οι πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρίες και οι κυβερνήσεις που ουσιαστικά είναι υπεύθυνες για τη φτώχια. (Αναρωτιέμαι βέβαια από την άλλη.. αν δεν μπορούσαν να είναι αυτοί οι χορηγοί, τότε ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι; )
Η παγκόσμια μέρα κατά της φτώχιας λοιπόν πέρασε και δεν το πήραμε καν χαμπάρι.. αν το προλαβαίναμε, ίσως να πηγαίναμε στην ανοιχτή διαμαρτυρία στην πλατεία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό σύνθημα Make Poverty History. Δε βαριέσαι... Του χρόνου πάλι... Η φτώχια εκεί θα είναι και θα μας περιμένει..
Η απόλυτη ισοπέδωση.. Εγώ θα σώσω τον κόσμο;... μηδενίσαμε τα πάντα και συμβιβαστήκαμε από τώρα με το θάνατό μας και το θάνατο των παιδιών μας, αλλά και των παιδιών όλου του κόσμου.. Εξάλλου έχουμε πιο σημαντικά προβλήματα ε;(έτσι για να λαϊκίσω κι εγώ λίγο :))
Η γενική απαξίωση των πάντων είναι ο εύκολος τρόπος για να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας και να μην έχουμε τύψεις για όλους τους άλλους που είναι πιο άτυχοι από εμάς (προς το παρόν τουλάχιστον)..
Ο Αντώνης Σαμαράκης είχε πει "στεναχωριόμουν που δεν είχα παπούτσια, μέχρι που είδα κάποιον που δεν είχε πόδια".. Αν και αυτή η θλιβερή πραγματικότητα δε μας αγγίζει πλέον, μήπως έχουμε γίνει εντελώς απαθείς και αναίσθητοι;;;
Μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με τη ζωή μας με όλα αυτά που συμβαίνουν δίπλα μας; με τόση δυστυχία; με τόση φτώχια; "μακριά από εμάς" λέμε και αλλάζουμε κανάλι.. Αρνούμαστε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα για να μη στεναχωρηθούμε.. σίγουρα η προσωπική ευτυχία βασίζεται σε πολύ προσωπικές στιγμές που και μόνο για αυτές αξίζει που γεννηθήκαμε. Αν μπορέσουμε όμως να κάνουμε κάτι και να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιους συνανθρώπους μας να ελπίζουν ότι θα έρθει και γι αυτούς μια τέτοια στιγμή (που τώρα δεν έχουν τέτοια υπαρξιακά προβλήματα, αλλά προβλήματα ύπαρξης), τότε θα είναι και για μας από τις στιγμές που δίνουν νόημα και στη δική μας ζωή!
Αντί να τις βλέπουμε ως οργανωμένο και καλοστημένο σχέδιο του συστήματος με σκοπό την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, αυτές οι κινήσεις πρέπει να μας προβληματίζουν και να μας ευαισθητοποιούν ξεχωριστά και ατομικά ως πνευματικές οντότητες και όχι να μας ρίχνουν σε λήθαργο... Η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή από την ταινία της ζωής μας στην οποία πρωταγωνιστούμε. Ώρα να ξυπνήσουμε!
Το πολυαγαπημένο "A tale that wasn't right" είναι το τραγούδι που συνοδεύει τη σημερινή δημοσίευση..
10 σχόλια:
Τέμη συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σου.
Και μένα μου την σπάνε αυτές οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΜΕΡΕΣ.
Θα έπρεπε να υπήρχαν κάθε μέρα.
Έτσι παίζεται το παιχνίδι όμως.
Δημιουργούμε άλλοθι πάνω στα οποία στηρίζεται η ατομικότητα μας, άρα ο καπιταλισμός που ευθύνεται για την φτώχεια ή την μόλυνση του περιβάλλοντος. Και έτσι οι βαριές βιομηχανίες π.χ. (που κατά κύριο λόγο ευθύνονται για την περιβαντολλογική επιβάρυνση - όσα πράγματα και να κάνω εγώ σε ατομικό επίπεδο μια ολόκληρη ζωή είναι αστεία μπροστά σε αυτά που μπορούν να κάνουν αυτές σε μία μόνο μέρα).
Η λειτουργία του μηχανισμού του συστήματος μολύνει το περιβάλλον ή είναι ευπεύθυνη για την φτώχεια.
Δεν λέω να μην αναπτύξουμε οικολογική συνείδηση σε ατομικό επίπεδο ή να μην μπορούμε να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπο μας εφόσον μπορούμε, αλλά ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ.
Είναι σαν να δίνω 1 ευρώ σε ένα φτωχό και πιστεύω ότι συνεισφέρω στην κατπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη.
Την ενεργοποίηση της ατομικής συνείδησης τη θεωρώ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΛΟ κα μέρος της σωστής παιδείας ενός ανθρώπου που ζει στη σημερινή εποχή.
Καλές λοιπόν εν κατακλείδι αυτές οι "παγκόσμιες" μέρες αλλά ας δούμε κατάματα το πρόβλημα και τις αιτίες που το δημιουργούν και ας μην εθελοτυφλούμε.
Ας κάνουμε και μία ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ κατά του καπιταλισμού.
Πως θα σου φαινόταν?
Ο/Η Blackangel είπε...
...Ας κάνουμε και μία ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ κατά του καπιταλισμού.
Πως θα σου φαινόταν?
---------------------------
Πως το εννοείς? μια "παγκόσμια μέρα κατά του καπιταλισμού" σημαίνει πως κάθε μέρα θα έπρεπε να είμαστε κατά του καπιταλισμού, αλλα δεν είμαστε..
Μήπως είμαστε μέρη του συστήματος κατά βάθος και δε θέλουμε να το παραδεχτούμε? ;-)
ok.. την ξέρω την απάντηση κλισέ. την έδωσε ο Trotsky: "Για να χτυπήσεις το σύστημα πρέπει να γίνεις ένα με αυτό και να το χτυπήσεις από μέσα"..Για όλα υπάρχει μια απάντηση, Μια δικαιολογία.
(Μετά τον Ισπανικό εμφύλιο δεν ήταν που οι αναρχικοί με τους κομμουνιστές ανέλαβαν την εξουσία και έγιναν χειρότεροι ακολουθώντας αντιλαϊκή πολιτική?)
Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για το αν τελικά μπορεί να αλλάξει και πολύ η ανθρωπότητα μέσα από την "κρατική" παιδεία. Από την οικογένεια κατά κύριο λόγο και τις παρέες κατά δεύτερο διαμορφώνεται η προσωπικότητα μας, παρα από τα γονίδια μας (όπως γράφαμε και στις σχολικές εκθέσεις κάποτε). Και μη ξεχνάμε πως τη μεγαλύτερη υποκρισία και διαφθορά τη βλέπεις μέσα σε θεοσεβούμενες οικογένειες και υποδειγματικούς πολίτες...
Όλοι πιστεύω πως έχουμε μέσα μας το "καλο" και το "κακό" και θέλουμε να νομιζουμε ότι κάνουμε "το σωστό" κάθε φορα! Όταν δε μπορούμε να τα διαχωρίσουμε όμως, τότε λειτουργούμε ενστικτωδώς. Δηλαδή ενεργούμε με βάση τα ζωώδη χαρακτηριστικά μας.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε όμως, από το να φοβόμαστε τον "Πάσσαρη" που κρύβουμε μέσα μας? (...)
(Πως ξέφυγα έτσι από το θέμα? άντε τώρα να δω πως θα τα συνδέσω..)
Λοιπόν, γι αυτό σου λέω φιλε blackangel, κανε το καλο.. και ρίξτο στο γιαλό! :-)))
Kala re Themi, blepeis ti grafeis? Apo tin mia les oti h prosopikotita enos anthropou diamorfonetai apo tin oikogeneia tou kai meta les oti h ypokrisia kai h diafthora fainontai se theoseboumenes kai ypodeigmatikes oikogeneies.
Alla ant' allwn.
file dlyt, adiko exw?
pou diafwneis?
sto oti oti h prosopikotita enos anthropou diamorfonetai kuriws apo tin oikogeneia tou?
h' sto oti h ypokrisia kai h diafthora fainontai se theoseboumenes kai ypodeigmatikes oikogeneies?
To ena den anairei to allo. Isa isa pou epeidh sumbainoun kai ta duo, gi auto kai den eimai aisiodoksos...
En merei diafono kai sta dyo. H oikogenia apotelei mia ikani alla oxi aparaitita kai anagkaia synthiki gia tin diamorfosi tis prosopikotitas. Einai polloi oi paragontes pou synteloun se autin tin diamorfosi h opoia shmeioteon einai mia diinekis diadikasia.Epomenos ta symperasmata tou styl "oi tade oikogeneies diamorfonoun tade symperifores" nomizo oti einai astoxa.
YG. An theleis na synexisoume se parakalo allakse thema giati mono gia tin ftoxia den milame.
Δεν πειράζει, για τη φτώχεια δε χρειάζονται λόγια, αλλα έργα...
Πρέπει να διευκρινίσω πάντως ότι αν και είναι δικαίωμα σου να διαφωνείς, η άποψη μου βασίζεται στο γεγονός ότι τόσο σε μια οικογένεια με έντονες θρησκευτικές πεποιθήσεις, όσο και σε μια οικογένεια όπου η υπόληψη και το "τι θα πει ο κόσμος" παίζει πρωταρχικό παράγοντα, το βάρος και η καταπίεση από τα δόγματα και το συντηρητισμό έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως επιφέρει πολλές φορες αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. (Ο λαός μας το λέει και ως "Γιος παππά, διαβόλου εγγονι")
Αγαπητέ themis θα ήθελα να βάλω κι εγώ την πινελιά μου στο θρέντ αυτό!
Κατ'αρχάς να σε ρωτήσω που ακριβώς θέλεις να κατάλήξεις?... Ποιός δηλαδή ο σκοπός ύπαρξης αυτού του θέματος?
Είσαι - και καλα - ευαισθητοποιημένος με το θέμα φτώχια? 'Η μήπως προσπαθείς να μας γεμίσεις τύψεις (όλους εμάς τους αναγνώστες σου) που δεν πήγαμε στη συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο (η ακόμα χειρότερα που αγνοούσαμε την ύπαρξη αυτής της μέρας)? Μήπως πήγες εσύ? 'Η μήπως αν πηγαίναμε θα άλλαζε κατι? Κι άν πιστεύεις οτι θα άλλαζε κατι, γιατί δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια?
Εγώ το πάω λίγο παραπέρα και ρωτώ: Υπάρχει φτώχια έτσι όπως την εννοείς?
Η απάντηση ειναι οτι η φτώχια πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Σε διαφορετικές μορφές όμως. Όπως και η δουλεία, η εκμετάλλευση και άλλα τόσα σημεία των καιρών που εκσυγχρονίζονται και προσαρμόζονται σε κάθε εποχή. Μπορούμε λοιπόν να διακρίνουμε την καταραμένη φτώχια σε κατηγορίες ωστε να μην διαμαρτυρόμαστε απλα, γενικά και αόριστα.
Υπάρχει λοιπόν κατά την ταπεινή μου άποψη η φτώχια που προκαλόυν οι διάφοροι δυνάστες απομυζώντας το μεδούλι του κοσμάκη και αφήνοντάς τον να πεθαίνει χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας ή ακόμα και σκοτώνωντάς τον απαλλάσοντάς τον έτσι από τη φτώχια (βλέπε 3ος κόσμος, πόλεμοι ιμπεριαλιστικού περιεχομένου, πετρελαιολαγνεία κ.λπ). Υπάρχει φτώχια γιατί δεν υπάρχει δουλειά που αρμόζει στο προφίλ μας και όχι γιατί δεν υπάρχει δουλειά γενικά (αν πεινάς πήγαινε κουβάλα τελάρα στη λαχαναγορά μέχρι να βρε΄θεί κάτι καλύτερο, μην κάθεσαι και μου κλαίγεσαι και μου ζητιανεύεις στους δρόμους). Τέλος, υπάρχει φτώχια γιατι έχουμε μεγαλώσει χωρίς να μας λείψει τιποτα (ναι, θα πω το τροπάριο με τους γονείς μας που περάσαν κατοχες και πολέμους το οποίο εχω σιχαθεί να το ακούω παρόλο που είναι τόσο αληθινό) οπότε όσα λεφτά και να μας αποφέρει ο "πενιχρός" κατα τα άλλα μισθός μας, πάλι φτωχοί νιώθουμε σε αυτή την κοινωνία του υπερκαταναλωτισμού που μας βάλαν να ζήσουμε. Δε λέω να πάψουμε να διεκδικούμε το καλύτερο, αλλά για να μήν δυστυχούμε θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι και για το χειρότερο... δε λέω κατι καινούριο, απλά χρησιμοποιώ λαϊκές ρήσεις για να στηρίξω την ορθολογιστική μου (θέλω να πιστεύω) άποψη.
Κλείνω την παρέμβασή μου συμφωνώντας οτι οι μέρες κατά της φτώχιας και του καπιταλισμού και και και... ειναι ανοησίες και χαμένος χρόνος. Άν θέλεις πραγματικά να δείξεις το ενδιαφέρον σου για τη φτώχια και να θυμάσαι οτι υπάρχει κάθε μερα (οπως λες και στην εισαγωγή του θρέντ) εστίασε στα αίτια. Και γιατί όχι, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η παιδεία, για να μην πώ το "σύστημα" έτσι γενικευμένα. Όλα από κεί ξεκινάνε, κι εκεί ξανακαταλήγουν.
Χρησιμοποίησα το "ι" και όχι το "ει" για τον όρο και δε μου κάθησε καλά, θύμισέ μου να ψάξουμε ποιό τελικά είναι το σωστό, αν όχι και τα 2...
Ο σκοπός ύπαρξης αυτού αλλά και όλων των θεμάτων δεν είναι κάτι το συγκεκριμένο. Είναι προσωπικές σκέψεις, αντικρουόμενες πολλές φορές, κάτι σα να σκέφτομαι φωναχτά.. Δε θα μου άρεσε να πω πως δεν έχω κανένα σκοπό.. πολλές φορές το γράψιμο με βοηθάει να ξεμπερδέψω αλλά και να διευρύνω τις σκέψεις μου, ιδιαίτερα όταν αυτές σχολιάζονται από επώνυμους και ανώνυμους αναγνώστες..
Η δική σου παρέμβαση και συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα, γιατί πέρα από την κριτική (και επικριτική ίσως διάθεση - ένοιωσα ότι με κρίνεις σα να είμαι πολιτικός) και τις σεβαστές απόψεις που διατύπωσες, πρόσεξες κάτι που δεν το είχα σκεφτεί. Αν γράφεται "Φτώχεια" ή "Φτώχια".
Κατόπιν προσωπικής έρευνας και αφού συμβουλεύτηκα λεξικά και τις φιλολόγους συμβούλους μου :-), κατέληξα στα εξής:
1) Το google βρήκε 472.000 σελίδες με τη λέξη "φτώχεια" και μόνο 62.800 σελίδες με τη λέξη "φτώχια"
2) Το λεξικό του Μπαμπινιώτη λέει πολλά και μπερδεμένα, θεωρώντας πιο σωστό απ ότι κατάλαβα το "φτώχια" καθώς ετυμολογικά λέει ότι προέρχεται από το φτωχαίνω στη δημοτική και όχι από το πτωχεύω (από το οποίο προκύπτει η «πτωχεία»). Μια παρακινδυνευμένη ανάλυση είναι ότι "φτώχια" είναι μάλλον η κατάσταση όπου γίνομαι φτωχότερος, ενώ "φτώχεια" είναι η παντελής έλλειψη των βασικών αγαθών.
3) Άλλα 2 λεξικά αναφέρουν τη λέξη μόνο ως "φτώχεια" θεωρώντας πως αυτή είναι η σωστή ορθογραφία.
4) Τέλος, η σύμβουλος-φιλόλογος μου είπε πως πολλές φορές οι απόψεις των γλωσσολόγων διίστανται, αλλά μάλλον το σωστό είναι "φτώχεια" στην καθαρεύουσα, ενώ τόσο η "φτώχεια" όσο και η "φτώχια" είναι σωστά στη δημοτική.
Συμπέρασμα: Η δημοτική είναι πιο σύγχρονη από την καθαρεύουσα, και επειδή η σύγχρονη εποχή μαστίζεται από τη "φτώχεια", έφαγε το "ε" λόγω πείνας και έγινε "φτώχια"!
:-)
Εξού και "τα πολλά λόγια είναι φτώχεια". Και για να μειώσουμε τα έξοδα συνεπάγεται λιγότερα λόγια, δηλαδή λιγότερα γράμματα => φτώχια (χωρίς "ε")
:-)))
doun said...
Κατ'αρχάς να σε ρωτήσω που ακριβώς θέλεις να κατάλήξεις?... Ποιός δηλαδή ο σκοπός ύπαρξης αυτού του θέματος?
Είσαι - και καλα - ευαισθητοποιημένος με το θέμα φτώχια? 'Η μήπως προσπαθείς να μας γεμίσεις τύψεις (όλους εμάς τους αναγνώστες σου) που δεν πήγαμε στη συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο (η ακόμα χειρότερα που αγνοούσαμε την ύπαρξη αυτής της μέρας)? Μήπως πήγες εσύ? 'Η μήπως αν πηγαίναμε θα άλλαζε κατι? Κι άν πιστεύεις οτι θα άλλαζε κατι, γιατί δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια?
--------------------------------
Επειδή ξέρω ότι δε σε κάλυψα όσο θα ήθελες στα παραπάνω ερωτήματα, είπα να σου δώσω και μια απάντηση από αυτές που θα ήθελες να ακούσεις: :-)
Ο Σοπενχάουερ, έλεγε πάντα ότι η ζωή είναι μάταιη και πως ότι κάνουμε δεν έχει κανένα νόημα, με το σκεπτικό πως κάποτε όλοι θα πεθάνουμε. Όταν τον ρώτησαν λοιπόν γιατί δεν αυτοκτονεί αφού όλα είναι μάταια, απάντησε:
"Υποθέστε ότι βρίσκεστε σε μια άγνωστη πόλη, θέλετε να πάτε κάπου και έχετε χαθεί. Συναντάτε στο δρόμο σας έναν ντόπιο που ξέρει καλά την περιοχή και τον ρωτάτε πως να κατευθυνθείτε. Ο ντόπιος που γνωρίζει, σας βοηθάει να βρείτε το δρόμο σας και σας δίνει κατευθύνσεις για το πως θα πορευτείτε. Μήπως έχετε την απαίτηση να σας συνοδέψει κι όλας;"
:)
ok now?? ;-)
Δημοσίευση σχολίου